Delež prebivalcev Slovenije, ki menijo, da gredo stvari v državi v napačno smer, v aprilu znaša 67 odstotkov, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani, kaže raziskava inštituta Mediana.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so tokrat ugotavljali, kako vprašani vidijo usmeritev Slovenije in kako usmeritev Evropske unije.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podatki jasno kažejo, da se je delež anketirancev, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer, v enem letu zvišal s 35 na kar 67 odstotkov. Prav tako se je opazno znižal delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v pravo smer. Lani je bilo takih 32, letos pa 13 odstotkov.

Kljub ugotovitvam, da so prebivalci Slovenije nezadovoljni s tem, kam gredo stvari v Sloveniji, pa na Mediani opažajo, da to ne velja za usmeritev Evropske unije. Da gre Evropska unija v napačno smer je menilo 27,7 odstotka vprašanih, kar je 2,3 odstotni točki več kot lani.

Delež nevtralnih je s 45,1 zrasel na 47,6 odstotka. Da gre Evropska unija v pravo smer, pa je ocenilo 19 odstotkov vprašanih, kar je 2,1 odstotno točko več kot v lanskem merjenju.

Evropska unija ima za Slovence večinoma negativen ugled

Mediana je v tokratni raziskavi ugotavljala tudi, kakšna je percepcija ugleda Evropske unije med prebivalci Slovenije.

V primerjavi z merjenjem maja lani so v tokratni raziskavi zabeležili statistično značilen padec med tistimi, za katere ima Evropska unija zelo negativen ugled, pa tudi med tistimi, ki njen ugled zaznavajo kot nevtralen.

Delež tistih, za katere ima Evropska unija zelo negativen ugled je s 7,6 odstotka tako padel na 3,7 odstotka. Delež vprašanih, ki ugled Evropske unije zaznavajo kot nevtralen, pa je z 41,4 padel na 31,5 odstotka, kažejo ugotovitve raziskave.

Po drugi strani pa so med prebivalci Slovenije ugotovili porast deleža tistih, ki menijo, da je ugled Evropske unije pozitiven. Delež vprašanih, ki ugled Evropske unije vidijo kot dokaj ali zelo pozitiven, v letošnjem letu znaša 43,2 odstotka, medtem ko jih je bilo v preteklem letu takšnih 27,4 odstotka.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana izvedel med 6. in 7. aprilom na vzorcu 421 oseb.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Andrej Vuk (nepreverjen)

Za to je potrebna raziskava Inštituta Mediana???? Resno? Ja hvala q...cu za to raziskavo..... :D :D :D

Starejše novice