Foto: Bobo
Aktualno stanje glede bolezni covid-19 sta na novinarski konferenci podala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil epidemiološko stanje in sliko zadnjih dni. Tako smo v Sloveniji v zadnjem dnevu opravili 909 testov in potrdili le 39 primerov okužbe covid-19, kar pa je sedaj že značilno za nedeljo. 

»Epidemiološka poizvedovanja še tečejo, vendar podatki kažejo, da se okužbe najbolj širijo v domovih starejših občanov, v bolnišnicah, šolah in delovnih organizacijah,« pravi Kacin in dodaja, da so nove primere okužb potrdila tako v univerzitetnih kliničnih centrih Maribor in Ljubljana kot v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Okužbe se širijo tudi v domovih za starejše. Tako so v Pegazovem domu Rogaška Slatina konec tedna zabeležili tri nove okužbe, skupno je tam okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih, v Domu Danice Vogrinec Maribor je trenutno okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih, v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pa je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih.

Okužbe se pojavljajo tudi pri novih izvajalcih, kjer okužbe s koronavirusom še niso potrdili, na primer v Domu starejših občanov Šiška, kjer je okužba potrjena pri eni stanovalki, eni zaposleni in eni študentki, okužba je potrjena tudi v Domu starejših občanov Ptuj - enota Muretinci in v Domu starejših občanov Radenci.

Negativen test za neodrejeno karanteno

Poleg pregleda epidemiološkega stanja v državi so predstavili tudi dve odločitvi, ki ju je vlada Republike Slovenije sprejela tekom konca tedna. 

V soboto je vlada sprejela odlok, ki določa spremembe glede odrejanja karanten. Karantena ob vstopu v državo po novem ne bo odrejena, če bo imela oseba opravljen test na covid-19 in bo ta negativen. Test pa sicer ne sme biti starejši od 48 ur in mora biti opravljen v državi članici Evropske unije.

Izdajanje karantenskih odločb se pri tem ne spreminja, se pa na novo uvaja možnost, da se osebi, ki ji je bila na meji odrejena karantena in v času izvajanja karantene opravi test, v primeru negativnega testa karantenska doba prekine.

Napoved ponovne razglasitve epidemije?

V nedeljo pa je vlada sprejela še sklep, s katerim je dopolnila oziroma posodobila seznam zelenih, oranžnih in rdečih držav. Tako bodo od torka, 29. septembra, v veljavi novi seznami, pri čemer bodo države, ki niso na zelenem ali rdečem seznamu, na oranžnem seznamu, ki nadomešča rumenega. 

Ob tem so največje spremembe glede posameznih delov držav, saj bodo na rdeči seznam zdrsnili le posamezni deli Avstrije in Madžarske, na oranžni seznam pa se bodo z rdečega premaknile hrvaške županije ob meji s Slovenijo. Med tem sta se Srbija in Poljska premaknili na zeleni seznam, Italija pa je v celoti na oranžnem.

Na seznamu zelenih držav ostajajo le še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Pri pripravi odlokov so sledili priporočilom Evropske komisije, kjer so pripravili priporočila, kako bi naj države po novem odpirale oziroma zapirale meje, s poudarkom na tem, da se ne ponovi pristop iz meseca marca in aprila, kjer so države vsaka po svoje zapirala meje. 

V torek in sredo bo sicer vlada s pristojnimi ministri odločala o prihodnjih ukrepih, ki nas bodo doleteli, med drugim možni nadzori zasebnih druženj in dodatno omejevanje delovanja gostinskih obratov, kjer minister Hojs poudarja, da ni izključena niti možnost, da bi v Sloveniji ponovno razglasili epidemijo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Koncajte (nepreverjen)

Naj sebe zaprejo. Vemo da še širi v dos, nismo se slišali za kaj hujšega drugje, razen okužb, ki so ali pa niso covida. Jasno je, da hočejo prisilo in zapiranje in ne gre za ljudi. Mene ni treba čuvata, saj tudi sebe ne in hodijo povsod kamor želijo, saj imajo vendar diplomatsko imuniteto na virus. Kdaj bo dovolj bebavosti....

Starejše novice