Se odpravljate na dopust? Ne pozabite na potovalno lekarno, ki je pomemben del prtljage.

Farmacevti v lekarnah svetujejo v zvezi z manjšimi težavami in tveganji, ki se lahko pripetijo tekom dopustovanj, hkrati pa priporočajo pripravo in uporabo potovalne lekarne. 

Opozarjajo, da mora biti počitniška oziroma potovalna lekarna skrbno pripravljena, kadar se na pot odpravljajo tudi otroci, nosečnice ali doječe mamice.

Njeno vsebino je potrebno prilagoditi glede na destinacijo, način in dolžino potovanja ter zdravstvenega stanja potnika.

Potniki in turisti najpogosteje zbolijo z drisko, takoj za tem pa sledijo okužbe dihal.

Prav tako vsako leto za malarijo zboli več kot 300.000 potnikov iz Evrope in ZDA, zato je priporočljivo, da si pred odhodom izven vaše države uredite zdravstveno zavarovanje za tujino.

Zaščitne maske da ali ne?

V nekaterih državah so zaščitne maske na določenih mestih še vedno obvezne, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da pred odhodom preverite tudi to.

Kaj sodi v potovalno lekarno?

  • Zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam: nesteroidna protivnetna zdravila.
  • Set za prvo pomoč: obliži, sterilne gaze, elastični povoj, škarjice, pinceta, lepilni trak, razkužilo za rane, rokavice za enkratno uporabo, vatirane palčke, trikotna ruta,
  • Sredstva za lajšanje prebavnih motenj: rehidracijski prašek za nadomeščanje mineralov in preprečevanje izsušenost, probiotične tablete ali kapsule za lajšanje driske, blaga odvajala za lajšanje zaprtja.
  • Sredstva za zaščito pred piki komarjev in ostalih insektov: repelent, ki vsebuje od 30 do 50 odstotkov DEET-a ali 20 odstotkov pikaridina, izdelki za blažitev srbenja in otekline po piku insekta.
  • Sredstva za zaščito pred soncem: krema z visokim zaščitnim faktorjem, ostali pripomočki za zaščito pred sončnimi žarki.
  • Higienski pripomočki: maske, razkužilo za roke, alkoholni ali razkužilni robčki.
  • Zdravila za samozdravljenje ostalih manjših zdravstvenih težav: zdravila za lajšanje želodčnih težav, sredstva za lajšanje prehladnih znakov.
  • Ostalo: telesni termometer.

Prav tako ne pozabite na ustrezna potrdila o opravljenih cepljenjih za potovanja v države, kjer je to še vedno zahtevano.

Več o zaščiti zdravja na potovanju pa si lahko preberete tukaj.

Starejše novice