V veljavi prepoved prodaje ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo.

Danes se je začela uporabljati novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Od danes je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, od 24. aprila 2025 pa bo prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. 

Konec leta 2025 novela ukinja kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

V zaščito zdravja

Novela v nacionalno zakonodajo prenaša delegirano direktivo Evropske komisije, ki se nanaša zgolj na ogrevane tobačne izdelke. Arome v elektronskih cigaretah pa bodo prepovedane na nacionalni ravni. 

Z omejevanjem arom v tobačnih in povezanih izdelkih želijo zaščititi zdravje, predvsem otrok in mladostnikov. Arome so eden od ključnih dejavnikov za izbiro teh izdelkov med mladimi, so ob sprejemanju novele opozarjali na ministrstvu za zdravje.

Strogi zakon od leta 2017

V skladu z novelo se lahko elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina z aromami dajejo na trg še največ 12 mesecev od uveljavitve zakona, to je do 24. aprila 2025.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je sicer sredi marca 2017 uvedel strožje ukrepe pri uporabi tobaka, uvedel licence oziroma dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov in prepovedal oglaševanje tobačnih in povezanih izdelkov. 

Poleg tega je uvedel tudi enotno embalažo za cigarete in tobak za zvijanje. Že od leta 2017 je tako prepovedana prodaja cigaret in tobaka za zvijanje z aromo ali z dodatki, kot so vitamini, kofein ali tavrin in tako dalje.

Starejše novice