Študenta medicine sta oblikovala spletni portal NajZdravnik, ki na pregleden način olajša iskanje slovenskih zasebnih zdravnikov in prihrani čas pri izbiri pravega specialista.

Matej Žnidarič in Žan Michel Žurga, študenta petega letnika medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru sta vzpostavila brezplačno spletno platformo, namenjeno vsem obiskovalcem iz Slovenije, ki želijo na enem mestu dostopati do informacij o slovenskih zasebnih ambulantah in ambulantah s koncesijo.

Z njima sodeluje že 300 slovenskih zdravstvenih ordinacij in medicinskih centrov.

Ideja je padla na kliničnih vajah

Žnidarič razloži, da sta izhajala sva iz vsakdanjega problema, s katerim se vsaj enkrat v življenju sooči večina Slovencev: »H kateremu zasebnemu zdravniku se naročiti na pregled, ko so čakalne dobe predolge?«

Idejo sta dobila na kliničnih vajah iz družinske medicine, kjer so si postavljali podobna vprašanja.

Vsi zdravniki na enem mestu

Dodana vrednost storitve je enostavnejši in preglednejši potek iskanja zdravstvenih storitev, kjer lahko obiskovalec zdravnika poišče glede na njegovo specialnost in kraj.

»Največ jih je v večjih slovenskih mestih, vendar kljub temu na portalu beleživa pokritost ordinacij tudi v manjših slovenskih krajih. Najbolj pa so zastopani zobozdravniki,« pojasni Žnidarič.

Mnenja, ki štejejo

Kakovost opravljenih zdravstvenih storitev lahko uporabniki portala ocenijo in komentirajo, s tem pa pripomorejo k lažjim odločitvam ostalih iskalcev storitev zasebnega zdravstva.

»Obiskovalci lahko delijo tudi mnenja o zdravstvenih storitvah in stopijo v stik z zdravnikom kar neposredno preko portala. Za lažje iskanje zdravnikov sva si zamislila virtualni zemljevid, kjer lahko med drugim obiskovalec vidi natančno lokacijo in celo videz ordinacije,« pove Žnidarič in poudari, da medicina nikoli ni cenena ali poceni, poleg tega ni natančna znanost, saj na izid zdravljenja vpliva mnogo dejavnikov. 

»Predstave in razumevanje bolnikov se včasih ne skladajo s pričakovanimi rezultati, zato se že danes po spletu prevečkrat pojavljajo nepreverjeni in neprimerni zapisi, ki ne odsevajo dejanskega stanja kakonosti zdravstvenih storitev. Na portalu dnevno spremljava komentarje in mnenja obiskovalcev, ki ocenjujejo zdravstvene storitve, žaljive komentarje pa takoj odstraniva,« pojasni avtor projekta.

Starejše novice