Slika je simbolična.
V zadnjih dneh se po celotni Sloveniji pojavlja povečano število okužb s salmonelo. Zdaj je stanje pod drobnogled vzel tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano. Kaj so ugotovili?

Kot smo poročali, se je povečano število okužb najprej začelo v Murski Soboti. Vse več bolnikov je v Splošno bolnišnico Murska Sobota prihajalo z drisko, bruhanjem in vročino.

Naposled se je izkazalo, da gre za pet okužb s salmonelo, od tega so morali štiri bolnike hospitalizirati. 

Okužbe so se začele v Murski Soboti

Do okužbe naj bi prišlo s tatarskim biftekom. V soboški bolnišnici so pristali štirje pacienti, ki so kupili biftek istega proizvajalca, a stanje je bilo vendarle sprva sumljivo. 

»Toliko primerov ponavadi ni prisotno, razen, ko je potrjen kje kak dogodek,« je ob tem povedal Danijel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota. 

Za več informacij smo se nato obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Potrjujemo informacijo, da je bila Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota obveščena o obolelih, ki so hospitalizirani v bolnici zaradi črevesnih težav,« so pojasnili za Sobotainfo. 

»Laboratorijska preiskava je pri vseh potrdila prisotnost bakterije salmonela,« so dodali. 

Nato iste težave še v ostalih koncih Slovenije, skupno 19 primerov

A tu se stanje s povečanimi okužbami s salmonelo še ni končalo. Skoraj istočasno so se začele podobne težave tudi v Ravnah na Koroškem in na območju Celja. Danes pa so potrdili še dva primera iz ljubljanske regije.

Ker so se primeri nenadoma pojavili v več regijah, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vzpostavili širše poizvedovanje.

To je pokazalo, da primeri večinoma niso povezani med seboj sorodstveno ali prek skupnih dogodkov. Izvor okužb je bil torej širše dostopen.

»Do 12. ure smo zabeležili 19 primerov potrjenih okužb s salmonelo, starost bolnikov se giblje med pet in 71 let,« je pojasnila Sanja Vuzem iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštitutua za javno zdravje. 

Od tega so bili primorani hospitalizirati 11 bolnikov. Večina jih je sicer doslej že smela domov, v bolnišnici ostajata le še dve osebi.

Razlog za okužbe: Tatarski biftek, ki so ga pacienti zaužili v vikendu martinovanja

Kot so pojasnili epidemiologi, je pri večini primerov izstopala verjetnost uživanja tatarskega biftka v vikendu martinovanja.

»Torej nekje v vikendu martinovanja naj bi zaužili tatarski biftek, na kar se je nekaj dni kasneje razvila klinična slika prebavnih težav,« je še dodala Vuzem. 

»Kar bi moral biti miren konec tedna, se je sprevrglo v obisk bolnišnice in kalvarijo,« nam pripoveduje eden izmed okuženih, ki pa želi ostati neimenovan. Pokaže nam ovitek spornega tatarskega biftka Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, ki ga je kupil v trgovini Lidl. 

Biftek že odpoklican, narejen iz mesa španskega porekla

Kot so pojasnili na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je trgovska veriga Lidl o tem takoj obvestila proizvajalca, zato je ta sam, 18. novembra, poslal vzorec v analizo.

Rezultati vzorca so prispeli včeraj. Salmonela je potrjena. Sledil je odpoklic, nam še potrdijo.

A neposredne povezave, ali gre dejansko za isto salmonelo kot pri pacientih še niso potrdili ne ovrgli. Kakšno pa je poreklo mesa v omenjenem bifteku?

»Kar se tiče uporabljenega mesa imamo podatek, da je šlo za špansko poreklo,« je razložila Nadja Škrk iz Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Ob inšpekcijskem nadzoru v obratu pa so medtem odvzeli še uradne vzorce in na zdravniški pregled poslali tudi vseh 29 zaposlenih, saj se salmonela lahko prenese tudi z dotikom.

»Bakterija salmonele se izločajo z blatom in če nismo pozorni pri umivanju rok pri higieni rok in jih s slabšo higieno seveda lahko spravimo v naše telo,« je še pojasnila Vuzem. 

Pazljivo pri uživanju surovega mesa ali hrane vprašljive kakovosti

Z bakterijami salmonele je sicer po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje najpogosteje okuženo surovo meso.

Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok ali z neposrednim stikom z okuženimi živalmi.

»Problem je velikokrat, ker se nam zdi škoda zavreči neko hrano, a vendar je boljše potem pozabiti na to, kot pa si nakopati težave, do katerih lahko pride,« je še poudaril Grabar.

Pristojni zato pred prihajajočimi prazniki ponovno opozarjajo na pazljivost pri uživanju surovega mesa ali hrane vprašljive kakovosti, potrošniki pa naj hkrati s hrano ravnajo varno in skrbno, ob pripravi hrane pa naj skrbijo za ustrezno higieno.

Starejše novice