Slika je simbolična.
Učinkov omikrona na število hospitaliziranih še ni možno napovedati, število pozitivnih se veča tudi v višjih starostnih skupinah.

Čeprav je že znano, da covid-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron poteka blago, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager opozarja, da učinkov širjenja omikrona na število covidnih bolnikov v bolnišnici še ni mogoče natančno napovedati.

Največ okužb s koronavirusom v Sloveniji je potrjenih v skupini starih od 15 do 45 let, je na novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Opažamo pa tudi, da se število pozitivnih veča tudi v višjih starostnih skupinah,« je posvarila.

Tako beležijo tudi nekaj izbruhov okužb v domovih starejših, a na srečo večina okuženih bolezen preboleva blago, poleg tega je delež okuženih v domovih starejših v primerjavi s celotno populacijo majhen.

Okuženi ne želijo povedati, s kom so bili v stiku

Med 10. in 16. januarjem so v Sloveniji potrdili 45.001 primer okužbe s koronavirusom. Epidemiologi so po besedah Čakš Jagrove prepoznali 60.205 kontaktov okuženih, od tega je bilo 51.283 visoko tveganih stikov.

Ob tem po njenih besedah veliko okuženih ob epidemiološkem poizvedovanju še vedno ne želi povedati, s kom so bili v stiku.

Število okuženih v šolah močno povečano

V šolah se je število okuženih močno povečalo. Ob tem je znova pohvalila dober nadzor in spremljanje okužb v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Največji vzpon potrjenih primerov v šolah beležijo v starostni skupini od 14 do 19 let, prav tako med zaposlenimi v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Kot je dejala, se nekatere nejasnosti glede koronavirusne različice omikron počasi razrešujejo. Tako je že znano, da je potek bolezni pri okužbi z omenjeno različico praviloma blažji.

A Čakš Jagrova ob tem opozarja, da učinki množičnega zbolevanja na celotno populacijo, na rizične skupine in predhodno okužene še niso znani, s tem pa tudi ne, kakšne bodo v prihodnjih tednih obremenitve covidih bolnišnic.

Cel svet beleži rast števila okužb

V zadnjem času cel svet beleži rast števila okužb s koronavirusom, je pojasnila. Največji porast okužb beležijo v Aziji, padec pa v Afriki.

Gledano po državah največjo rast okužb po svetu beležijo Združene države Amerike, Francija in Indija.

Največjo število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh svetovno gledano beleži Evropa, za njo pa Severna Amerika. Največjo število smrti zaradi koronavirusa beležijo v Aziji.

Spomnila je, da Svetovna zdravstvena organizacija širjenje koronavirusa še vedno označuje kot izjemno tveganega za zdravje ljudi.

57 odstotkov ljudi na svetu je po njenih besedah prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, približno 47 odstotkov pa je polno cepljenih. Med državami je sicer zaznati velik razpon v ravni precepljenosti.

»Kot navaja Svetovna zdravstvena organizacija, je v Združenih arabskih emiratih precepljenost skoraj 99-odstotna, v revnejšem afriškem delu pa nekje med tremi in petimi odstotki, torej zelo nizka,« je ponazorila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice