Slika je simbolična.
Kako se v svetu gradbeništva uspešno uveljavljajo ženske in na kakšne ovire še vedno naletijo? Trenutno sicer obe, tako ljubljansko kot mariborsko fakulteto za gradbeništvo vodita ženski dekanji.

Inženirka gradbeništva Maja Golubovič ima na Pomgradu za sabo že več uspešnih projektov. Med drugim je vodila tudi gradnjo stanovanjskega kompleksa na Švedskem.

Kot vodja gradbišč svoje delo opravlja nekoliko drugače kot moški kolegi.

»Težave premagujemo vsak dan, ne glede na spol. Mogoče se moramo malo bolj izkazati, biti malo bolj glasne in še malo večkrat kaj povedati, da se nas sliši. Predvsem do istega nivoja kolegov naročnikov,« je poudarila Maja Golubovič, ki je svojo zgodbo predstavila na okrogli mizi Ženske v gradbeništvu na sejmu Megra.

»Ko smo prišli, so rekli, a imate pa študentko?«

Študentka gradbeništva Katja Jenko je na svoji koži že občutila drugačen odnos do žensk na gradbišču, ki pa ni nujno negativen.

»V resnici so bili vedno vsi veseli, tako pozitivno presenečeni so. Ko smo prišli, so rekli, a imate pa študentko. Res samo dobre izkušnje imam in nisem imela nobenih problemov,« je dejala Katja Jenko.

Na programu gradbeništvu le tretjina študentk

Na študiju arhitekture prevladujejo študentke, nekoliko drugače pa je na študijskem programu gradbeništva.

»V visokošolskih študijskih programih je manj žensk ob samem vpisu, tam nekje 20 odstotkov. Medtem pa ko na univerzitetnem programu pa se ta delež že veča, nekje eno tretjino imamo žensk in dve tretjini moških,« je dejala dekanja Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Maribor Vesna Žegarac Leskovar.

Preveč pomembno področje, da bi ga prepustili le moškim

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je na otvoritvi mednarodnega sejma gradbeništva Megra v Gornji Radgona izpostavila, da je to področje preveč pomembno, da bi ga družba prepustila le moškim.

»Poklicev seveda več ne smemo deliti na moške in ženske. Verjamem, da so ti časi minili,« je v Gornji Radgona izpostavila tudi Bratušek.

Vprašali so jo, zakaj je zamenjala moškega vodjo gradbišča

Časi se spreminjajo predvsem zaradi uspešnih žensk, ki se dokazujejo v gradbeništvu, čeprav jim je še vedno marsikje težje, kot moškim kolegom.

»Enkrat so me vprašali, aha, zdaj ste pa vi tu, če pa je vaš prejšnji kolega prejšnje gradbišče tako dobro vodil. Pa sem rekla, ja dobro vodil, ampak mogoče zato, ker sem bila jaz njegova desna roka, pa tega ne veste,« se ene izmed situacij na gradbišču spominja Golubovič.

Trenutno obe, tako ljubljansko kot mariborsko fakulteto za gradbeništvo vodita ženski dekanji.

»Pa zdaj ne vem, ali je to naključje ali je prišel en čas za ženske. Ja, je malo nenavadno, da sta v tem trenutku na obeh fakultetah prvič dekanji,« še razmišlja dekanja mariborske gradbene fakultete Žegarac Leskovar.

Starejše novice