Slika je simbolična (foto: Bobo).
Na štirikilometrskem odseku pomurske avtoceste med razcepom za Dolgo vas in priključkom Lendava je bila hitrost vožnje s 130 omejena na 110 kilometrov na uro. Hitrost bodo v prihodnje na enak način omejili tudi med Pernico in razcepom Dragučova.

Avtocesta A5, imenovana tudi pomurska avtocesta, se prične v razcepu Dragučova in poteka do mejnega prehoda z Madžarsko v Pincah. 

Še do pred kratkim je bila najvišja dovoljena hitrost na odseku Lendava – Dolga vas 130 kilometrov na uro, v začetku leta pa so znižali omenitev hitrosti na 110 kilometrov na uro. 

»Glede na strokovno mnenje presojevalcev varnosti cest smo na štirikilometrskem odseku pomurske avtoceste med razcepom za Dolgo vas in priključkom Lendava hitrost vožnje s postavitvijo ustrezne prometne signalizacije omejili s 130 kilometrov na uro na 110 kilometrov na uro,« je pred časom pojasnil Marjan Koler, vodja službe za komuniciranje pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Cilj: Poenotiti omejitev na celotni pomurski avtocesti

Kot pojasnjujejo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji, je to prvi korak do enotne omejitve hitrosti vožnje na celotni pomurski avtocesti. 

Preverili smo, kdaj bo prišlo do podobne omejitve hitrosti tudi na odseku med Pernico in razcepom Dragučova. Kaj so glavni razlogi za spremembo omejitve hitrosti? 

Med Pernico in razcepom Dragučova prometna signalizacija še ni postavljena

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je za uredništvo pojasnila, da je bila v sklopu izdelave izvedbenega načrta za preplastitev voziščne konstrukcije na odsekih avtoceste izvedena preveritev varnosti v prometu, in sicer s strani zunanjih presojevalcev.

Za območje avtoceste A5 v razcepu Dragučova je zunanji presojevalec varnosti cest podal predlog, da se na avtocesti A5, in sicer na celotni dolžini avtoceste, omeji hitrost vožnje na 110 kilometrov na uro.

Presoja varnosti je strokovno argumentirala poenotenje predpisane vozne hitrosti na celotni avtocesti A5 na 110 kilometrov na uro, in sicer tako, da se jo upošteva na dveh odsekih:

  • med Pernico in razcepom Dragučova in
  • med razcepom Dolga vas in priključkom Lendava v dolžini 3,7 kilometra (med mejo z Madžarsko in priključkom Lendava je že sedaj predpisana hitrost 110 kilometrov na uro).

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji kot upravljavec avtoceste je predlog iz preveritve presoje varnosti sprejela, zato se je na navedenih odsekih A5 postavila prometna signalizacija tako, da omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro velja od državne meje z Republiko Madžarsko (Pince) do razcepa Dolga vas (na obeh smernih voziščih).

Postavitev signalizacije med Pernico in razcepom Dragučova predvidoma do maja

Na odseku med Pernico in Dragučovo omejitev hitrosti vožnje 110 kilometrov na uro sicer še ne velja, ker signalizacija še ni postavljena. Kdaj načrtujejo postavitev? 

Na odseku med Pernico in razcepom Dragučova pa bo signalizacija postavljena predvidoma do maja letos. 

»Tako bo poenotena predpisana hitrost na 110 kilometrov na uro na celotni pomurska avtocesti, skladno s predlogom zunanjega presojevalca varnosti cest,« pojasnjuje Koler. 

Starejše novice