To je še ena izmed srce parajočih zgodb, a s srečnim koncem.

Lenka je ena izmed 37.000 starostnikov, ki živijo z manj kot 300 evri in ena izmed 90.000, ki živijo pod pragom revščine.

Na Lenko je pred dvema letoma naletela študentka, ki jo je v okviru vaj obiskala na domu s patronažno. Gospa je pri skoraj 80. letih živela v enosobnem stanovanju brez elektrike.  Imela je knjige, ki jih je prebirala, da si je krajšala čas. Pomagal ji je tudi tranzistorček, a ga je poslušala le dve uri na dan, da je prihranila baterije.

15. v mesecu je imela doma le dve konzervi fižola, nekaj kock argo juhe in nekaj vrečk instant juhe. S tem je preživela do konca meseca. Ob sobotah je hodila po znižan kruh. Kolikor je dobila za slab evro. Njena pokojnina je znašala 298 evrov.

Študentka patronaže jo je vključila v #projektVida, društva Humanitarček, ki pa so povedali, da so potrebovali kar nekaj časa potrebovali, da jim je zaupala, da je znala sprejeti pomoč.

»Vedeli smo namreč, da je nekaj paketov hrane le obliž na zevajočo rano ... Najprej smo ji pomagali do varstvenega dodatka, ki ji na tako nizko pokojnino pripada ... Pa do izredne socialne pomoči, dopolnilnega zavarovanja, ki je pri starostnikih nuja, saj je drugače doplačilo (že samo za zdravila) preveliko, do rednih obrokov in redne ‘fasnge’,« so zapisali v društvu.

Pogosto je samo jokala v svojem stanovanju

Lenka ni hotela nikamor. Vse, kar si je želela, so bile rože, da jih nese na grob moža in mame. In jih je dobila, vedno. Čeprav bi nekdo rekel, da »to ni nujna stvar za preživetje«.

Med vso to logistiko razreševanja, pa so na Humanitarčku povsem slučajno spoznali gospo Majdo. Poznala je Lenkino zgodbo iz otroštva. Njena mama je bila Lenkina učiteljica. Majdi je pred leti umrl mož, čez dan je pazila na tri vnuke. Popoldne pa ji je bilo dolgčas v veliki hiši.

Po dolgem prigovarjanju je Lenka odšla živeti k njej, v veliko hišo. Sedaj ima svojo sobico, povsem ločen vhod in noro lepe rože. Skupaj si krajšata čas, kuhata, pečeta, urejata vrt in pridelujeta zelenjavo ... Lenka se rada ukvarja z vnučki gospe Majde – neizmerno potrpežljiva je. Celo Bineta je naučila brati. In si pustila takšno kito, kot jo je imela mamca ... Njeno celotno zgodbo si lahko preberete tukaj.

V društvu Humanitarček so napisali, da so veseli, ker je gospa opolnomočena in njihove pomoči ne potrebuje več. Jim pa z gospo Majdo vsako leto spečeta potice za ostale #vide, pripravita ozimnico. Lenkine izdelke smo lahko občudovali tudi v lanskih ‘lunch paketkih’.

Človek lahko mirno spi le, ko ve, da je neodvisen in se mu ni treba bati, ali bo zmogel konec meseca

Kot praviju v društvu Humanitarček ni ‘zmaga’ število #vid, ki jih imajo v programu. Ampak število tistih, ki so se postavile na svoje noge in imajo omogočene sistemske rešitve, zgrajeno socialno mrežo in lahko zmorejo naprej brez pomoči humanitarnih organizacij.

Verjamejo, da človek lahko mirno spi le, ko ve, da je neodvisen in se mu ni treba bati, ali bo zmogel konec meseca ali pa ga bo premagala lakota.

Nimate ideje za darila? Izberite ta paket in pogajte #vidam

Letos so za v Humanitarčku skupaj z #vidami pripravili prav poseben paket. V času prvega koronavala so bili, tako kot polovica Slovenije, v stiski, ko je zmanjkalo kvasa. Takrat jim  je priskočila na pomoč Anita Šumer z njenim Rudlom, drožmi. In kljub temu, da jih je skrbelo, kako ga bodo starostniki sprejeli, se je skrb izkazala za povsem odveč.

Ne pečejo vsi njihovi starsotniki iz #projektVida kruha, imajo pa doma v več kot 80 odstotkov droži. Nekateri samo ‘skrbijo zanj’ ter ga nato predajo, da z njim spečejo v društvu. Skrb za Rudla jih zaposli. Ravno tako pa jim jih je uspelo motivirati za pripravo različnih jedi z njim. In tako je nastal letošnji paketek.

Vsebuje knjižico, v kateri so predstavljene  #vide, njihove zgodbe in samo njihovi recepti. V društvu pravijo, da jih zmore vsakdo.

Njihov gospod Zvone je prispeval prav poseben recept, ki ga ne boste našli nikjer drugje. Ko pa osvojite te, je Anita Šumer v knjižici delila nekaj svojih receptov. Predvsem pa dragocenih nasvetov. Knjižici pa je dodan tudi Rudl. Ja – pravi, pravcati, izvorni Rudl, ki ga ne morete kupiti nikjer drugje.

Cena kompletka je 12 evrov. Sredstva so namenjena toplim obrokom #vid.

Lahko ga podarite nekomu kot božično darilo ali pa ga podarite svoji družini in se ob vsakem receptu spomnite, da je zaradi vas nekje na mizi topel obrok.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Miša (nepreverjen)

Mene samo zanima, kako omenjena gospa Lenka, ima samo 298€ pokojnine, če je zajamčena najnizja pokojnina po novem, malo čez 500€?!

Starejše novice