Slika je simbolična.
Kmetje vladi predlagajo odkup vse slovenske pšenice.

Komisija za prodajo žit, ki je zasedala v Ljutomeru, za pšenico najvišje kakovosti A+, ki je bo malo, predlaga ceno 410 evrov za tono, za razred A 390 evrov za tono, za B2 in B1 370 in 350 evrov na tono, za krmno pšenico razreda C pa 330 evrov na tono.

Vladi bo predlagala, da odkupi vso letošnjo slovensko pšenico in jo čez leto prodaja mlinarjem. Komisija dodaja, da so navedene cene minimalne, da bi pokrili stroške pridelave.

Turbulentno leto za pridelovalci pšenice

Za pridelovalci pšenice je novo turbulentno leto, ki so ga zaznamovale številne nejasnosti in podražitve, tudi vremenski pogoji za pridelavo pšenice niso bili idealni.

Na današnjem sestanku komisije, ki jo sestavljajo pridelovalci, Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica in Zadružna zveza Slovenije, so navzoči analizirali tudi stanje po Evropi, kjer vlada suša, zato so v številnih državah že pohiteli z žetvijo.

Količina pridelka bo povprečna tudi v Sloveniji

Podatki kažejo, da pšenice na stari celini ne bo toliko, kot so kazale prve napovedi, je povedal predsednik komisije za prodajo žit Franc Küčan.

Količina pridelka bo povsod, tudi v Sloveniji, povprečna, podobno kaže s parametri kakovosti.

Pri teh napovedih izhajajo iz prvih rezultatov požetega ječmena - pridelka bo manj in tudi kakovost ne bo izredno visoka.

Vse slovenske kupce pšenice bodo pozvali, naj se dogovarjajo z zbiratelji, torej zadrugami in drugimi, o pogojih, parametrih kakovosti in pogodbah. »Pojavljajo se že različni kupci, tudi iz tujine, kmetje pa bi želeli slovensko pšenico prodati slovenskim mlinarjem, zato jih pozivamo k dogovorom,« je dejal Küčan.

Pšenico bomo prodali tistemu, ki ponudi več

Kot je zatrdil predsednik komisije za prodajo žit, bodo slovenski pridelovalci letos pridelali 100.000 ton pšenice, primerne za prehrano. Zato bodo predlagali vladi, da sama odkupi vso letos pridelano slovensko pšenico in jo potem čez leto sama prodaja mlinarjem.

»Če odkupovalci, mlinarji in vlada ne bodo sledili našim predlogom cene in če se bodo pojavili tuji kupci, ki bodo pripravljeni plačati več, bomo tudi kmetje sledili načelom enotnega evropskega trga in prostega pretoka blaga ter bomo prodali tistemu, ki bo ugodnejši,« je opozoril Küčan.

Žetev pšenice naj bi se sicer začela okoli 5. julija.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

avokado (nepreverjen)

Prodali bodo tujcem, mi jim bomo pa subvencije podarjali, lepo !

ffra-ffra (nepreverjen)

»Prodali bomo tistemu, ki ponudi več«, saj drugače ne gre.

Starejše novice