Slika je simbolična.
Ob izboljšanju epidemiološke slike so se odprle terase lokalov po Sloveniji, vendar hkrati se je pojavilo tudi več voženj pod vplivom alkohola, opozarja Zavod Vozim. Nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in vedno poskrbi za varen prevoz, še dodajajo.

V preteklem koncu tedna, ko so se odprle terase gostiln po celotni Sloveniji, je policija poročala o večjem številu voznikov pod vplivom alkohola. Pri tem je še bolj pomembna gverilska iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah.

Iniciativa Heroji furajo v pižamah že od leta 2017 spodbuja predvsem mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki.

Alkohol je še vedno eden največjih vzrokov za črno statistiko na naših cestah.

Skrb vzbujajoča sta podatka:

  • da delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v 2020 znaša kar 37 odstotkov (za kar šest odstotkov več kot v letu prej) ter
  • da je kar 60 odstotkov udeležencev v prometu življenje izgubilo med petkom in nedeljo ter na dela proste dni.

Zaradi teh podatkov sta predstavnika Zavod Vozim spodbudila, da so oblikovali gverilsko akcijo s pomenljivim sloganom »Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte« in ga podkrepili s pozivom »Nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in vedno poskrbi za varen prevoz«.

»Ponovno odprtje teras lokalov je lahko tudi priložnost za resetiranje in večjo odgovornost prav vsakega med nami. Vožnja pod vplivom alkohola je največkrat vzrok za najhujše prometne in druge nesreče, za katerimi se skrivajo težke zgodbe. Zato je še bolj pomembno, da se prav v tem trenutku, ko se lokali odpirajo, zavedamo, da lahko le sami največ prispevamo k odgovornejšemu ravnanju v prometu in nikoli ne sedemo za volan po popiti alkoholni pijači ali več njih,« poziva ambasador Zavoda Vozim Nino Batagelj.

Gostinci so poziv zelo dobro sprejeli in z velikim zanimanjem mu prisluhnili ter se strinjali. Iniciativo tudi letos podpirajo in omogočajo številni partnerji projekta, Toyota Adria, zavarovalnica Generali in oglaševalska agencija Luna TBWA.

V gostilnah po Sloveniji bo možno zaslediti nalepke in plakate, ki pozivajo: »Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte.«

Starejše novice