Slika je simbolična.
Slovenijo je prvič letos zajel vročinski val. Skupaj z zelo toplim afriškim zrakom je k nam pripotoval tudi saharski prah. Vrhunec vročinskega vala pričakujemo v petek, ko bodo temperature marsikje presegle 35 stopinj Celzija.

Danes bo delno jasno z občasno precej koprenaste oblačnosti, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. Zjutraj in dopoldne bo ponekod prehodno zapihal veter vzhodnih smeri, popoldne pa v zahodnih in osrednjih krajih jugozahodnik. 

Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

V petek še bolj vroče

Jutri bo sončno, oblačnost se bo od zahoda nekoliko povečala. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna ploha in nevihta, zapihal bo jugozahodnik. 

Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija.

Jutri sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih velika toplotna obremenitev. Arso je zato izdal rumeno opozorilo za vso državo, z izjemo jugovzhoda, kjer velja oranžno opozorilo.

Kot opozarjajo, lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne zato priporočajo zadrževanje v senci in odsvetujejo velike fizične napore na prostem.

Svetujejo, da bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite. 

Vir: ARSO

Od sobote naprej takšne vročine več ne bo

V noči na soboto in v soboto zjutraj bodo v severnih krajih možne posamezne nevihte, napovedujejo vremenoslovci. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne plohe ali nevihte. Pihal bo vzhodni veter, vročina bo popustila.

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in nekaj plohami. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Vir: ARSO

Starejše novice