Foto: M. J.
Slovenski ljubitelji kolesarstva so danes v velikem številu »romali« v sosednjo Italijo, na Svete Višarje, kjer je cilj predzadnje in odločilne etape letošnjega Gira.

Svete Višarje so danes prava mala Planica. Organizatorji so napovedali, da na 1766 metrih visoki gori pričakujejo okoli 15 tisoč ljudi, med njimi je bilo tudi precej Slovencev.

Tako na vrhu kot tudi pod vznožjem ne manjka slovenskih zastav, s katerimi bodo ljubitelji kolesarstva spodbujali našega asa Primoža Rogliča.

Kot je poročala RTV Slovenija, je v dolini, v Trbižu in okolici, vse odeto v rožnato barvo, vse nastanitve so zasedene. Po naših informacijah je precej Slovencev prenočišče že včeraj poiskalo v Kranjski Gori in okolici.

Številni so se na vrh odpravili peš po romarski poti, saj so tri tisoč vozovnic za kabinsko žičnico na Svete Višarje razprodali v vsega enem dnevu. Ker je cesta ozka in je prirediteljem povzročila že precej preglavic okoli same izvedbe kronometra, je dostop ob cestah za gledalce omejen.

Dodatno presenečenje na vrhu

Roglič bo v Trbižu, kjer se bo pričel 18,6 kilometrov dolg kronometer, štartal nekaj po 17. uri, pred odločilno etapo pa ima 26 sekund zaostanka za Geraintom Thomasom, vodilnim v skupnem seštevku.

Prvih 11 kilometrov trase je ravninske, nato pa se bo pričel peklenski vzpon. Uvodni petkilometrski del se ponaša s povprečnim naklonom kar 15,3 odstotka, v vsega 7,3 kilometra pa so kolesarji premagali 889 višinskih metrov. 

Da bo vzpon na Svete Višarje poskrbel za dodatno prilagajanje organizatorjev, potrjuje podatek, da so kolesarje razdelili v tri skupine. Med vsako skupino kolesarjev je 96 minut razlike. Prvi kolesar se je na progo podal ob 11.30, najboljši pa bodo štartali v zadnji tretji skupini.

Primoža Rogliča bo na vrhu Višarij pričakalo prav posebno presenečenje. Skupina navijačev okrog Marka Macuha, nekdanjega fizioterapevta moške odbojkarske reprezentance, je z zanesenjaki na vrhu razvila ogromen transparent s podobo kolesarja iz Kisovca. 

Ta v dolžino meri kar 50, v širino pa 12 metrov, skupaj pokriva kar 600 kvadratnih metrov površine.

Starejše novice