Foto: Bobo
Slovenska plezalka Janja Garnbret je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu zmagala v športnem plezanju in si s tem prislužila naslov olimpijske prvakinje in zlate medalje.

Janja Garnbret, šestkratna svetovna prvakinja in zmagovalka 30 tekem svetovnega pokala, je že pred začetkom iger v Tokio veljala za absolutno favoritinjo olimpijskega troboja kombinacije športnega plezanja, ki je prvič na olimpijskih igrah.

Garnbretova je v sredo v kvalifikacijah nepričakovano prikazala nekaj slabosti, predvsem zaradi zdrsov v hitrostnem plezanju, a si je kljub temu v kvalifikacijah priborila prvo mesto.

Danes pa je Janja Garnbret prav tako blestela in si s sijajnim nastopom prislužila zlato medaljo. Sicer je v uvodni preizkušnji v hitrosti, v kateri se tekmovalke v boju s časom spopadajo s 15-metrsko steno, končala na petem mestu od osmih finalistk, čeravno gre za njeno najslabšo disciplino.

Hitrostno plezanje poteka malce drugače kot v predtekmovanju, ko je vsaka športnica plezala dvakrat. Tokrat se je osmerica pomerila v bojih na izpadanje, ki so izluščili vrstni red.

Janja Garnbret se je v četrtfinalu pomerila s Francozinjo Anouck Jaubert, ki je bila v kvalifikacijah v tej prvini druga. Pričakovano je bila Garnbretova poraženka dvoboja s časom 8.49, saj je Francozinja steno preplezala s časom 7.40.

Za razvrstitev od osmega do petega mesta se je naša plezalna junakinja prvo pomerila z Američanko Brooke Raboutou, ki jo kljub veliki napaki premagala. Sledil je boj za peto mesto z Avstrijko Jessico Pilz, ki pa jo je Garnbretova premagala skoraj za sekundo in s časom 7.81 postavila nov državni rekord.

Zmagovalka balvanov

Plezalke so se z razliko od kvalifikacij, ko so morale tekmovalke preplezati štiri balvane, tokrat pomerile na treh balvanih. Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah najboljša prav v tej disciplini, ko je bila edina, ki je le s štirimi poskusi preplezala prav vse štiri balvane.

Garnbretova je kot edina izmed osmih plezalk že v prvem poskusu prišla do bonus oprimka na prvem balvanu, prav tako je edina finalistka, ki ji je ga uspelo preplezati. S tem se je že uvrstila na skupno drugo mesto. Janja je prav tako edina preplezala drugi balvan in prevzela skupno vodstvo, a ji je tretji balvan povzročal več težav in ga tako kot druge tekmovalke ni uspela preplezati.

V težavnosti, zadnji po vrsti disciplini v kombinaciji, je Garnbretova nato prišla do 36. oprimka.

Kombinacija hitrosti, balvanov in težavnosti je prvič ter zadnjič na olimpijskih igrah v tem formatu tekmovanja. V Parizu leta 2024 bosta na sporedu dve disciplini športnega plezanja za kolajne, hitrostno plezanje bo ločeno od nove posebej za olimpijske igre prirejene kombinirane discipline, duatlona balvani-težavnost.

Komentarji (2)

Logika (ni preverjeno)

Bravo, čestitam Janji! To je vsaj vredno omembe.
Ampak iz nekega razloga je Dončić še vedno povsod na prvi strani...butli

Ivan (ni preverjeno)

Janja je res zasluženo premagala vse tekmece.
Janji čestitam, upam da bo nadaljevala svojo športno kariero.
Bravo Janja, ti si carica.

Starejše novice