Garnbretova, Pogačar in košarkarji so na vrhu v letu 2021.

Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021. 

Društvo športnih novinarjev Slovenije je razglasitev opravilo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Najboljši so se izkazali tudi na olimpijskih igrah

Športnik leta je prvič doslej postal Pogačar, bronast na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu in zmagovalec dirke po Franciji.

Tretjič po letih 2018 in 2019 je v Slovenji prva Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu in dobitnica prve zlate olimpijske medalje v zgodovini tega športa. 

Med ekipami je naslov osvojila košarkarska reprezentanca, četrta na olimpijskih igrah.

Janja Garnbret je slavila prepričljivo, v glasovanju 115 slovenskih novinarjev je prejela 333 točk.

Druga je bila judoistka Tina Trstenjak s 129 točkami, srebrna v kategoriji do 63 kilogramov na olimpijskih igrah.

Tretje mesto je pripadlo smučarski skakalki Niki Križnar – osvojila je 77 točk - zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala, dobitnici dveh medalj na svetovnem prvenstvu.

Najboljši športniki

Tadej Pogačar je dobil 262 točk, drugi je bil zmagovalec prejšnjih dveh let Primož Roglič. Olimpijski zmagovalec v vožnji na čas, ki je ubranil zmago na dirki po Španiji, je prejel 218 točk, tretji je bil košarkarski zveznik Luka Dončić s 97 točkami.

Slednji je vodil košarkarsko reprezentanco najprej do zmage v kvalifikacijah za olimpijske igre v Litvi, nato pa še vse do boja za bronasto olimpijsko medaljo v japonski prestolnici. Košarkarji so dobili 66 glasov, druga je bila odbojkarska reprezentanca, s 37 glasovi, srebrna na evropskem prvenstvu.

Odbojkar Rok Možič se je s priznanjem za najbolj obetavno mlado športno osebnost pridružil Pogačarju, Dončić in drugim, ki so se potem že vpisali v zgodovino slovenskega in svetovnega športa.

Franček Gorazd Tiršek, dobitnik dveh paraolimpijskih medalj, je prejel posebno priznanje za invalida leta, nagrada za fair play pa je pripadla tretji generaciji izjemne kajakaške družine Hočevar, Žigi Linu.
 

30 let samostojnega slovenskega športa

Ob koncu olimpijskega leta 2021 so se ob tridesetletnici samostojnega slovenskega športa spomnili tudi velikanov iz tega obdobja, ki so podelili priznanja naslednikom. 

Med športniki so bili to člani uspešnih ekip, košarkar Gašper Vidmar, odbojkar Jasmin Čuturić, nogometaš Mile Ačimović, hokejist Tomaž Vnuk, rokometaš Vid Kavtičnik ter izjemne posameznice, alpska smučarka Tina Maze, smučarska tekačica Petra Majdič, namiznoteniška igralka Mateja Pintar Pustovrh, atletinja Alenka Bikar ter judoistka Raša Sraka Vuković.

Velika prireditev v Cankarjevem domu

Po letu dni premora se je prireditev vrnila v Cankarjev dom v Ljubljani.

Potem ko je bila razglasitev najboljših v državi lani zaradi epidemije v studiu Radiotelevizije Slovenija prvič v 54-letni zgodovini brez gledalcev, so se tudi ti letos vrnili na osrednjo športno slovesnost v največjem slovenskem kulturnem hramu.

Na prireditvi je bil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je pred tem sprejel športnike v predsedniški palači skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Voditelja sta bila športna novinarja Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš.

Za glasbeno spremljavo je skrbela skupina Big Foot Mama, ki bi lani praznovala 30-letnico, a so slavnostni koncert z letošnjega znova premaknili na naslednje leto. 

Režiserka je bila Urška Žnidaršič, scenograf Ivo Koritnik, karikature letošnjih dobitnikov je izdelala nekdanja košarkarica Danica Nana Guberinič, za video vsebine na zaslonih pa je skrbel Miha Mramor.

Priznanja Društva športnih novinarjev Slovenije za najboljše športnike je izdelala Slovenska industrija jekla, in jih je oblikoval Luka Tratnik

Organizatorji

Društvo športnih novinarjev Slovenije je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice. 

Prireditev so denarno podprli glavni sponzor Športna loterija ter Fundacija za financiranje športnih organizacij, Slovenska industrija jekla, pivovarna Hirter, Red Bull in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Komentarji (1)

Ivan (ni preverjeno)

Čestitke.

Starejše novice