Vir fotografije: Slovenia Olympic Team
Na spletnih omrežjih odmeva športna poteza z evropskih iger na Poljskem, del katere sta bila slovenski in hrvaški atlet. Mladi Vid Botolin je omagal v zaključku teka na 5000 metrov, do cilja pa mu je nesebično pomagal Dino Bošnjak in bil zato zadnji.

Na Poljskem v teh dneh gostijo Evropske igre, del katerih je tudi ekipno atletsko prvenstvo.

Slovenska reprezentanca je z ekipnimi nastopi končala včeraj, a žal kljub nekaj odličnim dosežkom atletinj in atletov za zgolj pol točke zgrešila tretje mesto in s tem zgodovinski preboj v elitno skupino evropske atletike.

O napredovanju je odločal zadnji tek, mešana štafeta 4 X 400 metrov. Za Slovenijo, ki je na četrtem mestu za Litvo zaostajala le 3,5 točke, so nastopili Lovro Mesec Košir, Agata Zupin, Rok Ferlan in Anita Horvat.

Naša ekipa je slavila z državnim rekordom in najboljšim izidom sezone na svetu (3:14,72), Litva pa je bila četrta in s tem v končni razvrstitvi za las ugnala Slovenijo.

Bolj kot uvrstitev na četrto mesto skupne razvrstitve, pa na svetovnem spletu odmeva dogodek z zaključka teka na 5000 metrov, ki je zaradi športne poteze požel aplavz širnega občinstva.

Žrtvoval točke svoje reprezentance

Za slovensko reprezentanco je v teku na 5000 metrov nastopil Vid Botolin, a je 20-letni Celjan v zaključku svojega nastopa povsem omagal in se nemočen zgrudil na atletsko stezo.

S športno in nesebično potezo se je v tem trenutku izkazal Dino Bošnjak, ki je zaostajal za mladim Slovencem, a mu je v trenutku nemoči pomagal. Devetindvajsetletnik je Botolina praktično nosil do ciljne črte, ob tem pa žrtvoval točke hrvaške reprezentance. 

Sosedska pomoč slovenski reprezentanci sicer ni prinesla točk, saj je bil Botolin v skladu s pravili diskvalificiran zaradi pomoči in je ostal brez uvrstitve, a bi v stanju, v kakršnem se je znašel, verjetno težko sam zmogel do cilja. Pritožbo slovenskega tabora so zavrnli.

Ne glede na rezultatski razplet si Bošnjak za svojo športno potezo zasluži velik aplavz.

Starejše novice