Foto: Bobo

Primož Roglič je z včerajšnjo veličastno predstavo na dveh kolesih le še nadgradil slovenski praznik na in pod vrhom Svetih Višarij.

Četudi so ga mnogi že odpisali, je olimpijski prvak iz Kisovca ob izjemni navijaški podpori iz sebe iztisnil prav vse atome moči. Roglič je bil v cilju za kar 40 sekund hitrejši od Gerainta Thomasa, ki je tako slekel rožnato majico.

Tudi Thomas je po kronometru priznal, da je Roglič z odlično vožnjo potrdil, da si zasluži zmago v skupnem seštevku, v kateri na današnji paradi šampionov v Rimu ne gre pričakovati bistvenih sprememb. 

Roglič se v zadnjo etapo Gira podaja s 14 sekundami prednosti, zaloga pa bi bila verjetno še večja, če se ne bi sredi vzpona na Višarje soočal s tehničnimi težavami. V trenutku, ko se mu je snela veriga, je izgubil 17 sekund.

Junak nekdanji sotekmovalec iz skakalne reprezentance

Triintridesetletni Zasavec se je v težavah znašel po teh, ko je zapeljal v eno od lukenj na cesti in nenadoma ostal brez »pogona«. Verigo je sicer namestil kar sam, a je bilo jasno, da je šlo nekaj časa po zlu.

Ker je šlo za strm del vzpona, je bilo jasno, da je Roglič izgubil ritem, a kot se je pokazalo ob prihodu v cilj, se mu je, kot so se po koncu kronometra pošalili številni, po težavah »snela ketna«.

Medtem ko so Thomasu pojenjale moči, je Roglič stopnjeval svoj ritem in pridobival prednost. To morda ne bi bilo možno, če mu v trenutku težav ob klubskem mehaniku na pomoč ne bi priskočil še eden od navijačev.

Le-ta je v trenutno težav pritekel po hribu navzdol, nato pa Rogliča potiskal še kakšno sekundo dlje kot mehanik. Pri Sportklubu so hitro izbrskali, za koga je šlo. Naključje je hotelo, da sta moči znova združila nekdanja sotekmovalca s skakalnic, še en nekdanji skakalec Mitja Mežnar.

Gre za nekdanja reprezentančna kolega. Roglič in Mežnar sta se leta 2007 veselil zmage na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih. Nosilec prvenstva je bil prav Trbiž, kjer se je pričel včerajšnji kronometer, tekmo pa je gostila Planica.

Ob Rogliču in Mežnarju sta se tedaj zlate medalje veselila še Jurij Tepeš in Robert Hrgota. Danes glavni trener moška skakalne reprezentance je bil prav tako prisoten na včerajšnji etapi, saj je bil po naših informacij del skupine navijačev, ki je bila zbrana okoli Rogličeve žene Lore.

Zdaj ostaja še Tour

»Šel sem na energijo ljudi, zdaj niti ne vem, kako težak je bil vzpon. 'Letel' sem. Lahko rečemo, da je bilo to dirka življenja. Zagotovo sem užival. 

Ravno danes, ko sem se zbudil, sem premišljeval, da ne glede na rezultat - ni pomembno, če zmagaš ali izgubiš, je zgolj ena številka - dam vse od sebe in pokažem borbo, upanje. Da, dal sem vse na cestu in na koncu je bilo dovolj,« je po novi veliki zmagi dejal Roglič.

Roglič je tako po treh slavjih na dirki po Španiji, med leti 2019 in 2021 je dobil tri zaporedne Vuelte, v zbirko najtrofejnejših zmag dodal še italijanski Giro, da bi se pri 33 letih vpisal med nesmrtne, mu manjka le še zmaga Tour.

Z zmago v skupnem seštevku treh tritedenskih dirk se lahko ob kralju kolesarstva Edyju Merckxu pohvalijo Jacques Anquetil, Bernard Hinault in Chris Froome.

Lahko Rogliču v prihodnjih sezonah uspe tudi ta dosežek?

Starejše novice