Foto: Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije
Košarka je v teh dneh ena od osrednjih tem pogovorov med Slovenci. Luka Dončić in soigralci so se v Berlinu prebili v četrtfinale evropskega prvenstva, slovenski gluhi košarkarji pa so včeraj postali svetovni prvaki.

Košarkarska izbrana vrsta Slovenije se je preko Belgije prebila v četrtfinale evropskega prvenstva, za odličen dosežek pa je v Izraelu poskrbela reprezentanca gluhih košarkarjev.

Tel Aviv je v teh dneh gostil svetovno prvenstvo košarke 3x3, slovenska košarkarska reprezentanca gluhih pa je brez praske pokorila svetovno konkurenco in postala svetovna prvakinja.

Svetovni prvaki so postali Miha Jakopčič, Jan Orešnik, Jaka Markovič in Miha Zupan. Slednji je bil svojčas tudi reprezentant, član ljubljanske Olimpije in profesionalni košarkar v Grčiji, Rusiji in Turčiji, leta 2010 pa je bil izbran za najboljšega gluhega športnika na svetu.

V finalu premagali Ukrajino

Slovenci, ki so v Tel Avivu igrali pod vodstvom selektorja Saše Lukića, so po tesnem boju v velikem finalu z rezultatom 21:19 premagali reprezentanco Ukrajine in se tako oddolžili za poraz v skupinskem delu tekmovanja.

Finalni dvoboj je bil izjemno izenačen vse do zadnjega. Odločilni koš pa je, potem ko je Miha Orešnik dosegel točko za vodstvo z 20:19, 28 sekund pred koncem tekme dosegel prav Miha Zupan.

Zupan, Jakopčič, Orešnik in Markovič so na poti do naslova svetovnega prvaka v skupini B osvojili drugo mesto, potem ko so premagali Mongolijo (21:9), Tajvan (21:9), Estonijo (21:12), Argentino (20:14) in Izrael (21:9), izgubili pa so zgolj z Ukrajino (21:13).

Naša reprezentanca je v petkovem četrtfinalu z 19:17 premagala Španijo, v sobotnem polfinalu pa je bila z izidom 22:10 boljša še od Poljske.

Komentarji (1)

Meri (ni preverjeno)

Čestitam košarkarjem!!!

Starejše novice