Naslovna fotografija: Sandi Kelc
Slovenska turistična organizacija je pred dobrim tednom dni lansirala vseslovensko motivacijsko kampanjo, v sklopu katere prebivalce vabi k odkrivanju Slovenije. V uvodnem promocijskem videoposnetku pa ni mogoče najti prizorov iz Haloz.

Koronakriza je turistično panogo močno prizadela, država ji želi pomagati tudi s turističnimi boni. Vsak polnoleten prebivalec bo dobil 200 evrov, mladoleten pa 50 evrov, za koriščenje v slovenskih turističnih nastanitvah.

Zdaj je edinstvena priložnost za številne ponudnike, da privabijo goste v svojo destinacijo, tukaj pa nedvomno igra veliko vlogo tudi osrednja turistična organizacija v Sloveniji, Slovenska turistična organizacija, ki s svojimi partnerji in v sodelovanju z javnimi zavodi večjih turističnih destinacij v državi, izvaja promocijo turističnih destinacij Slovenije. 

Pozabili na Haloze?

Slovenska turistična organizacija je v ta namen skupaj s partnerji slovenskega turizma zagnala motivacijsko kampanjo za domači trg, imenovano Zdaj je čas - Moja Slovenija in zagon kampanje oprla s promocijskim posnetkom, ki vključuje prizore iz številnih destinacij v Sloveniji, kot že večkrat, pa tudi tokrat manjkajo prizori, ki bi prikazovali lepote naše pokrajine.

Na Slovenski turistični organizacija so za kolege iz Sobotainfo pojasnili, da je udejanjanje kampanje odvisno od vključitve ostalih deležnikov v turizmu v največji možni meri, pri tem pa je bistveno, da slovenske goste nagovarjajo enotno, združeno, s krovnim sloganom in skupnimi vizuali, ki bodo na ta način v slovenski javnosti hitreje postali prepoznavni.

Promocijski video je bil pripravljen s priznanim slovenskim fotografom Cirilom Jazbecem in njegovo ekipo, k obisku Slovenije pa spodbuja s številnimi prizori neokrnjene narave in edinstvenih doživetjih. Kot so pojasnili na Slovenski turistični organizaciji, gre za inspiracijski video, ki poziva k optimizmu, skrbi za lokalno in domače ter medsebojni solidarnosti, obenem pa izpostavlja zaposlene v slovenskem turizmu, ki gostom še naprej želijo nuditi varen in prijeten oddih. 

Snemanje potekalo na naslednjih lokacijah:

 • Lovrenška jezera, Rogla
 • Notranjska
 • Slovenske Konjice - vinska klet Zlati grič
 • Mangartsko sedlo
 • Dolina Soče – Nadiža, slap Virje, Kobarid, Drežnica
 • Kmetija Pri Baronu, Framsko Pohorje
 • Metlika - breze
 • Most na Soči – vlak
 • Bohinjsko jezero
 • Planina Zajamniki
 • Garden village Bled
 • Stari trg pri Ložu – opazovanje medvedov
 • Turistična kmetija Urška, Stranice – Slovenske Konjice
 • Čebelar Karl Vogrinčič, Pernica

Video je bil po navedbah Slovenske turistične organizacije zmonitran v času koronavirusa, v njem pa so bili uporabljeni posnetki, ki so v lanskem letu nastali za video Slovenija green. Slovenska turistična organizacija sicer obljublja, da bodo uvodnemu videoposnetku sledili številni ostali filmi, ki bodo bolj produktno in regijsko usmerjeni in jih bodo pripravili iz drugih video materialov, ki jih imajo na voljo.

Haloze še čakamo

To obljubo je Slovenska turistična organizacija začela izpolnjevati, saj so pred dnevi začeli izhajati promocijski videoposnetki, ki se osredotočajo na konkretne destinacije. Tako so izšli videoposnetki, ki promovirajo Bled, Bohinj, Ljubljano, Portorož in Piran, pa tudi Zgornjo Savinjsko dolino, Dolenjsko in Brda. Še vedno pa čakamo na promocijski posnetek Haloz

Zakaj nismo 'faktor'?

Kot nam je dejal predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek, tudi sami pripravljajo promocijske videoposnetke, kjer bodo vabili ljudi v Pomurje.

"Dejstvo pa je, da se v vseslovenskih kampanjah dostikrat pozablja na vzhodni in jugovzhodni del Slovenije. Slovenijo se prikazuje le kot podalpsko deželo z malo morja, Postonjsko jamo, Ljubljano in Bledom," ocenjuje Kamenšek.

Po klavrnem propadu Regionalne razvojne agencije Mura (RRA Mura) so sicer za opravljanje splošnih razvojnih nalog v Pomurski regiji za programsko obdobje 2014-2020 prevzele: Razvojni center Murska Sobota kot nosilna institucija z nazivom RRA, Sinergija, PORA, Zavod za turizem in razvoj Lendava ter Prleška razvojna agencija. Prav slednja pa je prevzela odgovornost za koordinacijo turistične dejavnosti na območju celotnega Pomurja.

Tako smo za komentar na nedavno promocijo STO, v kateri je za zdaj prezrto Pomurje, povprašali tudi direktorja Prleške razvojne agencije Gorana Šostra, ki pa nam je dejal, da ni bil seznanjen z nastajanjem navedenega promocijskega videoposnetka in da "bi morali vprašati glede tega STO, saj nismo mi faktor pri njih".

Velja izpostaviti še, da je promocijska taksa, ki se pobira od lanskega leta in predstavlja 25 odstotkov turistične takse kot njen obvezen dodatek, namenjena ravno Slovenski turistični organizaciji. Ta naj bi z njo financirala načrtovanje in izvajanje celovite turistične ponudbe, s poudarkom na promociji Slovenije v tujini. Kot izhaja iz poslovnega poročila za leto 2019, se je v proračun STO iz tega naslova lani nabralo 5,3 milijona evrov.

Starejše novice