Uber je mobilna aplikacija, ki povezuje uporabnike s taksisti, s svojimi poceni in hitrimi prevozi pa je revolucionirala panogo. Sedaj ima podjetje v Londonu velike težave. Govorili smo s Tino iz Slovenske Bistrice, ki v Londonu študira.

Aplikacija z izjemno preprostim delovanjem, kjer uporabnik s pritiskom na gumb pošlje voznika na svojo lokacijo, je postala v zadnjih letih zelo priljubljena po vsem svetu. V Londonu, kjer so tradicionalni »Black cab« taksiji še posebej dragi, je bil (in še je) dobrodošla noviteta v življenju domačinov.

Transport for London je vladna organizacija, odgovorna za prevoze v Londonu; tako javni transport, kot taksi prevoze. Organizacija, ki je odgovorna za licenciranje taksistov, je tako končno odločila, da se podjetju Uber ne podaljša licence s 30. septembrom. To bi za podjetje pomenilo prepoved izvajanja dejavnosti, a vložili so uradno pritožbo, zaradi česar lahko do končne razsodbe (predvidoma še nekaj mesecev) njihovi vozniki izvajajo prevoze še naprej.

Če se bodo stvari še naprej odvijale v smeri konca Uberja v Londonu, bodo tako imenovani Black cabs oziroma črni taksiji spet pridobili primat v londonskem taksističnem svetu

Zakaj nepodaljšanje licence?

Uber je s svojim načinom poslovanja kontroverzen po vsem svetu, londonska prepoved pa zdaleč ni zanje prva. Med državami, ki so podjetju že prepovedale delovanje, so tako Italija, Danska, Madžarska, Bolgarija in druge.

Do pogostih zapletov z oblastmi in zakonodajo Uber prihaja predvsem zaradi vztrajanja njegovih vodilnih pri trditvi, da niso ponudnik taksi storitve, vozniki pa niso njihovi zaposleni. Vztrajajo, da le povezujejo uporabnike s prevozniki, ki so samozaposleni. S tem svojim zaposlenim – v Londonu jih je 40.000 – ne nudijo plačanega dopusta, bolniške odsotnosti in minimalne plače. 

Obenem je eden glavnih problemov Uberja tudi da ne prevzema odgovornosti za kršitve zakona svojih voznikov. Ob »zaposlovanju« tako ne preverjajo kriminalne zgodovine bodočih voznikov, v več primerih pa so voznikom s potrjenimi obtožbami za spolno nadlegovanje dovolili nadaljevanje dela.

Dodatna težava podjetja je tista, ki trenutno za uporabnike izgleda najslajše, končati pa se zna še najbolj grenko. Uber po obtožbah drugih ponudnikov storitev namerno spušča cene tako nizko, da dela izgubo z vsakim dodatnim prevozom, ki ga opravijo njegovi vozniki, zato da bi izrinil konkurenco. V tem primeru bi lahko pričakovali, da v trenutku, ko doseže Uber monopolni položaj, izjemno dvigne cene, prebivalci pa jih morajo sprejeti, saj ostanejo brez alternativnega ponudnika. 

Kako bodo prepoved občutili domačini?

Govorili smo s Tino, študentko iz Slovenske Bistrice, ki že več kot leto dni živi v Londonu in redno uporablja Uber. »Taxi je edini uporaben način prevoza, ko se pozno vračaš z zabave ali kariernih dogodkov, ko več ne dela podzemna železnica, hoja in čakanje na avtobusni postaji sredi londonske noči pa ne zvenita kot najbolj varni opciji.

Uber stane dva do trikrat manj kot »Black cab«, tradicionalni londonski taksi, prav tako pa te domov pripelje hitreje, saj vedno sledi navigaciji, medtem ko te tradicionalni taksi – sploh če po naglasu sliši, da ne zveniš kot domačin – želi opehariti s tem, da ubere veliko daljšo pot.«

Tino smo povprašali tudi o temi, ki najbolj buri duhove v britanski javnosti. Ali je, v luči spolnih nadlegovanj in pomanjkanja primernega odziva s strani podjetja, Uber varen?

»Eni vozniki se želijo pogovarjati, nekateri so vso pot tiho in osredotočeni na vožnjo, nikoli pa nisem imela občutka, da nisem varna. Slišala sem, da naj bi se dogajali napadi na ženske, a nikoli nisem dobila razloga za strah, ko sem bila sama v avtu,« pripoveduje Tina iz Slovenske Bistrice.

Kakšna je prihodnost Uberja v Sloveniji?

Uber se tudi v Sloveniji še vedno bori za dostop do trga, trenutno mu namreč zakonodaja tega ne omogoča. V Ljubljani pa trenutno obratuje Hopin Taxi, podjetje iz Bratislave, ki uporabnikom omogoča naročanje taksija s pomočjo aplikacije, na kateri se lahko sami odločijo za avtomobil, ki jih bo peljal, hkrati pa lahko na zemljevidu vedno vidijo kako daleč je taksi, ki so ga poklicali. 

Razlika med slovaškim podjetjem in Uberjem? Hopin Taxi sprejema le voznike z veljavno licenco, voznike in vozila pa redno preverja. Na slovenskih tleh bo Uber vozil, ko se bo prilagodil pravilom igre, ali pa počakal – in najverjetneje pridno lobiral – da se pravila prilagodijo njemu.

Iz Londona Filip Dora

Starejše novice