Slika je simbolična (foto: Lidl Slovenija).
Po tem, ko so v Evropi za zdaj odobrene štiri vrste insektov za prehrano, so v Lidlu v teh dneh začeli prodajati burgerje, narejene iz insektov. Narejeni so iz sojine moke ter zmletih posušenih ličink mokastih črvov.

Insekti so vse bolj priljubljena in trajnostna alternativa za meso. Kot vir hrane so zelo privlačni, saj vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, obenem pa so precej manj obremenjujoči za okolje v primerjavi z mesom živine. 

Poleg tega je tudi raznolikost okusov pri insektih zelo velika, kar omogoča, da se lahko uporabljajo v različnih kuhinjah in jedeh. Kljub temu pa se prehranjevanje z insekti za marsikoga zdi še vedno neobičajno, a je vse bolj priljubljeno, saj lahko pripomore k bolj trajnostnemu načinu prehranjevanja.

Tega se očitno zavedajo tudi v Lidlu, saj so v nekaterih svojih poslovalnicah po Evropi začeli prodajati burgerje, narejene iz insektov.

Burgerji narejeni iz soje ter ličink mokastih črvov

Poteza za prodajo pleskavic za burgerje, narejene iz insektov, je razdelila kupce. Lidl jih je med drugim začel prodajati na Irskem pa tudi v Španiji, v okviru svoje ponudbe oziroma tedna ulične hrane.

V embalaži sta pakirana dva burgerja, ki staneta 2,99 evra, narejena pa sta iz sojine moke ter zmletih posušenih ličink mokastih črvov.

Embalaža izdelka sicer opozarja, da lahko izdelek povzroči alergijske reakcije pri kupcih, ki imajo alergijo na mehkužce, pršice ali rake.

Za zdaj za prehrano v Evropi odobrene štiri vrste insektov

Užitne žuželke so vrste žuželk, ki se uporabljajo za prehrano ljudi. Več kot 2000 vrst žuželk po vsem svetu velja za užitne, pri čemer se za industrializirano masovno proizvodnjo uporablja veliko manjše število vrst.

Žuželke se običajno zaužijejo cele ali zmlete za uporabo v jedeh in predelanih živilskih izdelkih, kot so pleskavice, testenine ali prigrizki.

V Evropski uniji užitne žuželke, cele ali po delih, spadajo v definicijo 'nove hrane'. Evropska komisija je tako v zadnjih letih za prodajo na evropskem trgu odobrila štiri vrste žuželk.

Gre za sušenega rumenega mokarja, kobilico selka, hišnega murna in ne nazadnje ličinke malega mokarja. Trenutno pa Evropska komisija pregleduje vloge za uporabo v prehrani še osem drugih vrst žuželk.

Starejše novice