Slika je simbolična.
Hrvaški hotelirji v letošnji turistični sezoni v primerjavi z letom 2022 pričakujejo okoli 10-odstotno rast prihodkov in za 10 odstotkov večje pomanjkanje delavcev.

To je pokazala anketa med družbami, ki skupaj upravljajo 297 objektov oziroma 31 odstotkov vseh hotelov in kampov na Hrvaškem.

Anketo med hotelskimi družbami o turističnih pričakovanjih v letu 2023, v katero je bila vključena tudi hrvaška turistična zveza, sta minuli teden predstavila združenje delodajalcev v hrvaškem hotelirstvu (UPUHH) in svetovalno podjetje Deloitte.

»Inflacija je še vedno prisotna, družbe pa menijo, da bodo povečanje stroškov težko prenesle na kupce. Kljub temu pričakujejo, da se bo rast povpraševanja videlo tudi v večjih prihodkih. 54 odstotkov vprašanih pričakuje 10-odstotno povišanje prihodkov, 36 odstotkov pa več kot 10-odstotno,« je rezultate ankete sporočil direktor UPUHH Bernard Zenzerović.

Manjka 60 tisoč delavcev, delodajalci pa napovedujejo višje plače

Pomanjkanje delavcev v tej turistični sezoni se bo po njegovih besedah gibalo okoli številke 60.000, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Hotelirji ocenjujejo, da bodo od tega 20.000 do 25.000 delavcev našli na Hrvaškem, druge pa v tujini, predvsem v Nepalu, Indiji in na Filipinih.

Delodajalci na področju turizma ocenjujejo, da se bo 60 odstotkov tujih delavcev, ki so na Hrvaškem delali že v lanski turistični sezoni, vrnilo tudi letos.

Postopki za pridobivanje delovnih dovoljenj za povratnike so po Zenzerovićevih besedah poenostavljeni, a je po njegovi oceni še vedno preveč administracije, ki upočasnjuje uvoz delovne sile.

Zenzerović je še izpostavil, da je 98 odstotkov delodajalcev napovedalo, da bodo tudi letos zvišali plače. Te so se v turizmu v zadnjih dveh letih povzpele za 28 odstotkov.

Starejše novice