Slika je simbolična.
Vemo, da je sedem do devet ur optimalna količina spanja. Toliko potrebujete, da se počutite spočiti, da si opomorete in da vaš prebavni sistem opravi svoje delo.

Zdaj imamo rezultate študije, ki je odkrila, da obstaja nekaj takega, kot je 'premalo spanja' – tudi če se počutimo dobro, poroča hrvaški N1. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je pet ur absolutni minimum počitka, s katerim se lahko izognete težavam – manj spanja vas izpostavi tveganju za zdravstvene težave.

Študija, objavljena v reviji PLOS Medicine, je spremljala zdravje in spanje približno 8000 britanskih državnih uslužbencev. Več kot 25 let so merili njihove ure spanja in preverjali kronična stanja, kot so diabetes, rak in srčne bolezni.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli tisti, ki so spali pet ur ali manj, 30 odstotkov večjo verjetnost za kronične zdravstvene težave do 50. leta starosti, v primerjavi s tistimi, ki so spali sedem ur.

Razlogi so različni 

Obstaja pa vrsta razlogov, zakaj nekdo ne spi dovolj ponoči. Starše lahko držijo budne jokajoči dojenčki in najstniki, ki se pozno vračajo domov; menopavza otežuje iskanje prijetne temperature, slabo zdravje pa lahko prekinja spanec.

Nespečnost je prav tako problem, ki na splošno narašča – 36 odstotkov odraslih v Združenem kraljestvu je izjavilo, da imajo težave z zaspanjem vsaj enkrat na teden, ta številka pa se bo še povečala s povečanjem pritiskov, kot je kriza življenjskih stroškov in finančni stres.

Pomemben je reden spanec

To je še en dokaz, da moramo nekaj storiti za ohranitev časa, ki ga preživimo v postelji – bodisi z odstranitvijo hišnih ljubljenčkov iz spalnice, odpiranjem oken za ohladitev sobe ali spremembo prehranjevalnih navad in časa zadnjega obroka v dnevu.

Preveč in premalo spanja je že povezano s težavami z duševnim zdravjem in »slabšimi kognitivnimi sposobnostmi«, študija iz Cambridgea pa je pokazala, da je doslednost pomembnejša od dolžine spanja. Ta novejša, daljša študija kaže, da obstajajo omejitve.

Torej, čeprav je bolje spati šest ur vsako noč kot devet ur eno noč, štiri ure naslednjo in nato sedem ur, je povsem jasno, da bi morali ciljati na vsaj pet ur spanja vsako noč.

Komentarji (1)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Jaz ponoci ne spim, celo noc fkam, kurf ne manjka v danasnjem casu, celi dan Pa spim, kot moja stara ko je Bila se mlada.

Starejše novice