Zmagovalki programa Varno na kolesu sta Osnovna šola Olge Meglič iz Ptuja in Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak iz Ilirske Bistrice.

Zmagovalki 12. sezone programa Varno na kolesu sta Osnovna šola Olge Meglič iz Ptuja in Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak iz Ilirske Bistrice, poroča STA. Učenci so na dogodku v SiTi Teatru BTC prejeli nagrade ter sklenili, da bodo še naprej spodbujali kolesarsko kulturo.

Projekt Varno na kolesu skrbi za izboljšanje prometne varnosti in trajnostne mobilnosti, so prepričani organizatorji.

Sodelovalo je več kot 250 osnovnih šol

Vodja projekta Varno na kolesu Tanja Medved Voglar je v imenu glavnega pokrovitelja, družbe Butan plin, za STA povedala, da je pred 12 leti v projektu sodelovalo 20 osnovnih šol, ta številka je letos narasla na več kot 125.

Spremenile so se tudi dejavnosti na projektu. Pozornost so sprva usmerjali na osnovnošolce, ki opravljajo kolesarske izpite, temu pa so pred leti pridružili še sklope nalog za vse učence, ki jim je utrjevanje kolesarskih vsebin in prometnih znanj blizu.

Z njimi želijo mlade spodbujati k trajnostni mobilnosti, da bo na cestah čim več kolesarjev, da bodo aktivni v šoli in v svojem prostem času, je dejala Medved Voglar.

Zbiranje kilometrov prevoženih s kolesi

Pred štirimi leti so projektu pridružili tudi zbiranje kilometrov prevoženih s kolesi in iz tega izračunali prihranke ogljičnega odtisa.

Največ kilometrov je letos prekolesarila Osnovna šola Majšperk, skupno pa so osnovnošolci prekolesarili kar 140.000 kilometrov.

Izvedli veliko različnih aktivnosti

Irena Janžekovič Žmavc iz Agencije za varnost prometa ni skrivala presenečenja nad vsemi aktivnostmi, ki so jih v šolah izvedli učitelji in učenci.

Prekolesarili so veliko kilometrov v domačem kraju, izdelali trajnostno naravnane likovne izdelke, poudarili pomen poznavanja prometnih pravil in uporabe zaščitne opreme, zaigrali v skečih in opravili intervjuje s starši, župani in policisti, je naštela.

Učenci ptujske Osnovne šole Olge Meglič opravili največje število nalog

»Učenci so zares z veseljem opravljali vse naloge,« je navdušenje nad svojimi varovanci izrazila Mateja Simonič, mentorica projekta Varno na kolesu na ptujski osnovni šoli.

Učenci slednje so po oceni strokovne žirije opravili največje število nalog razpisa Postajam kolesar, med drugim so opravili intervju z lokalnim policistom in izdelali stripe z naslovom Slušalke v žep in roke na bilanco, je povzela Simonič.

Za svoj trud so šoli prislužili denarno nagrado v višini 1000 evrov, tako kot učenci ostalih šol uvrščenih v finale tega sklopa pa so prejeli tudi kolesarske čelade.

Prvo mesto v skupnem seštevku je šlo Osnovni šoli Toneta Tomšiča Knežak

Prvo mesto v skupnem seštevku sklopa Aktivno na kolesu pa so osvojili učenci Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežak, ki so poleg denarne nagrade v višini 1000 evrov prejeli še paket praktičnih nagrad in bon za športno aktivacijo celotne šole po okriljem Avto-moto zveze Slovenija.

Takšni projekti so ključ do izboljšanja prometne varnosti, je prepričan Matjaž Leskovar iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Pot do tega ni enostavna, saj na policiji beležijo, da so otroci med 7. in 14. letom povzročitelji prometnih nesreč v kar dveh tretjinah primerov.

»To se nam zdi zaskrbljujoče, a to naj ne odvrne otrok in staršev od kolesarjenja. To nam mora biti spodbuda, da bomo še bolj upoštevali prometne predpise in ravnali še bolj odgovorno, pazili nase in na druge,« je dodal.

Program varno na kolesu od leta 2012 poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo zavoda za šolstvo, Agencije za varnost prometa, policije, Avto-moto zveze Slovenija, Fundacije Neurotrust, podjetja Telekom Slovenija, zavarovalnice Triglav in družbe BTC, so še sporočili organizatorji.

Starejše novice