Slika je simbolična.
Cepljenje proti covidu-19 zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še bistveno bolj, kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih.

Analiza, ki jo je za Avstrijo opravil nacionalni raziskovalni inštitut Gesundheit Österreich GmbH, je pokazala, da trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi. Dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, pri čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

»Rezultat za Avstrijo je skladen z drugimi mednarodnimi študijami,« je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal strokovnjak za analizo zdravstvenega sistema Lukas Rainer.

Vendar se podatki nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se različice omikron tiče, je po Rainerjevih besedah še potreben čas, da bi lahko dali veljavne izjave.

Dobri rezultati neglede na izbiro cepiva

Rezultati so bili zbrani po koledarskih mesecih in po starostnih skupinah. Pokazalo se je, da je imelo cepljenje s tremi odmerki različnih razpoložljivih cepiv v vseh starostnih skupinah 98- do 100-odstotno podobno visoko učinkovitost pri preprečevanju smrti.

Po Rainerjevem mnenju je bilo »presenetljivo«, da so opazili zelo majhne razlike med starostnimi skupinami.

V skupini ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni, je bila stopnja umrljivosti v večini mesecev opazovanja več kot desetkrat nižja kot v primerjalni skupini necepljenih. To je pokazalo, da cepivo z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo.

»Trenutni rezultati študije še enkrat potrjujejo - cepljenje proti covidu-19, predvsem poživitveni odmerek, nas ščiti pred hudim potekom bolezni, ki se v najslabšem primeru lahko konča celo s smrtjo,« je izsledke analize komentiral avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein in pri tem vnovič pozval k cepljenju .

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je za kršitelje predvidena globa do 3600 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice