Slika je simbolična (foto: Bobo).
Pri sosedih se kot požar širi video, na katerem motorist do kraja napolni rezervoar za gorivo, števec na črpalki pa pokaže tri litre goriva več, kot je prostornina rezervoarja. Kako je to mogoče?

Hrvaški motorist je na družbenih omrežjih objavil zanimiv posnetek in poskrbel za burno razpravo na družbenih omrežjih.

Na bencinski črpalki v Supetarju na Braču je namreč točil gorivo v svoj motor in opazil, da litrski števec na črpalki kaže več litrov, kot je goriva, ki bi ga lahko spravili v rezervoar svojega motorja. Natančneje je števec natočenega goriva pokazal skoraj tri litre več, kot je prostornina rezervoarja.

V komentarjih na družbenih omrežjih se je vnela velika razprava. Nekateri trdijo, da se je rezervoar vozila z leti povečal, drugi pa, da je avtor posnetka pretočil gorivo. Nekateri komentatorji pa menijo, da bencinske črpalke goljufajo njihove stranke.

Video si lahko ogledate na obarvani povezavi.

Kaj se je torej zgodilo?

Hrvaški medij Dalmacija Danas je poslala povpraševanje podjetju, ki je lastnik omenjenega bencinskega servisa. Tam pa so jim odgovorili, da je njihova merilna oprema za točenje goriva tehnično brezhibna.

Razlogov, ki vplivajo, da v rezervoar natočimo več goriva, kot je predpisana prostornina, je več, vsi pa so povezani s tehničnimi lastnostmi samega vozila ter zakonitosti fizike in kemije.

Pri deklarirani prostornini rezervoarja za gorivo vozila ni všteta prostornina delov dovodnega sistema (cev za pokrovom rezervoarja do rezervoarja), ki lahko sprejme glede na model in tip vozila več litrov goriva.

Prav tako proizvajalec definira samo deklarirano prostornino rezervoarja, ki je manjša od dejanske prostornine. Proizvajalci puščajo večji prostor v rezervoarju za paro in kompenzacijo tlaka pare.

Ne nazadnje v primerih, ko poseben tlačni ventil ne deluje, je možno, da v rezervoar in sistem rezervoarjev natočite več kot deset odstotkov goriva, kot ga je navedel proizvajalec vozila. 

Starejše novice