Viktor Orban (foto: Bobo)
Madžarska v konfliktu ne misli sodelovati, je še dodal.

Madžarski premier Viktor Orban je danes dejal, da v Bruslju potekajo priprave delovnih skupin o tem, kako bi NATO lahko sodeloval v rusko-ukrajinski vojni, poroča Index.hr. 

Orban je za javni radio Kossuth izrazil zaskrbljenost zaradi podobnosti med trenutno situacijo in obdobji pred prvo in drugo svetovno vojno. Poudaril je, da Madžarska kot članica NATO ne želi sodelovati v konfliktu, niti finančno niti z orožjem.

Dodal je, da so strahovi o napadu Rusije na članico NATO neutemeljeni, saj ruska vojska vodi težek boj z Ukrajino. Orban meni, da ruska grožnja služi kot uvod v globlje vpletanje Zahoda v vojno.

Poudarek na evropskih volitvah

Orban je tudi dejal, da Madžarska zavrača vojaško pomoč Ukrajini in se želi izvleči iz dolgoročnega načrta NATO za pomoč Ukrajini. Poudaril je, da bodo prihajajoče volitve v evropski parlament pomembne za določitev smeri vojne in miru v Evropi.

Odnosi med Budimpešto in Washingtonom so napeti zaradi madžarskega zavlačevanja pri ratifikaciji švedskega pristopa k NATO in Orbanovih tesnih vezi z Moskvo kljub vojni v Ukrajini, še navaja Index.hr. 

Starejše novice