Maribor je bogatejši za javno plastiko Metke Kavčič – Metkino nabodalo.

Metka Kavčič je umetnica, rojena v Mariboru, ki je leta 1987 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku za kiparstvo pri profesorju Slavku Tihcu.

Specialko za konservatorstvo in restavratorstvo je leta 1990 zaključila pri profesorju Francu Kokalju na isti ustanovi in se leta 1998 strokovno izpopolnjevala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu.

Svetla točka degradiranega območja

Že 24 let ustvarja v ateljeju ob Vojašniškem trgu, kjer je s svojim delom zmeraj bila svetla točka tega nekoč degradiranega območja. 

Zaradi njenega doprinosa k oživljanju tega dela mesta in kot mednarodno priznani umetnici se ji kot mesto zahvaljujemo za doprinos s postavitvijo dela Metkino nabodalo, na primernem prostoru.

Njena plastika nastopa kot povezovalka lokalnih ponudnikov hrane in kulture pred vhodom v kulturno četrt Minoriti.

Območje Lenta z novo pridobitvijo

Na Mestni občini Maribor pravijo, da bo zdaj ta, nagrajeni del mesta še obogaten. Nedavno je bila namreč Mestna občina Maribor izglasovana za Naj EU projekt 2024

Izglasovan je bil največji sklop prenove degradiranega območja Lent z brvjo, del Dravske kolesarske poti in Vojašniški trg s pripadajočimi objekti.

Operacija Revitalizacija Vojašniškega trga z objekti je predstavljala celovito prenovo Vojašniškega trga v Mariboru, pri čemer je bil poudarjen zgodovinski in kulturni pomen trga, delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu ter obnovo stavbe na Vojašniškem trgu 3 'Pri treh babah', ki je bil saniran in preurejen za gostinsko in kulturno dejavnost – Lutkovni muzej LGM.

Obnova kulturnozgodovinskega objekta Sodni stolp, obnovo objekta Vojašniška 14 za potrebe vinogradniškega muzeja Najstarejše trte in obnove in rekonstrukcije površine Vojašniškega trga z obnovo komunalne infrastrukture, pojasnjujejo na mariborski občini.

Starejše novice