V okolici Ptuja so v preteklosti že zagoreli piščančji hlevi, največkrat le dan pred namestitvijo novih piščancev, ko tudi najbolj ogrevajo.

Ob včerajšnjem prihodu gasilcev, ki so se nekaj minut po 23. uri odvzali na klic na pomoč, ko je zagorel eden izmed hlevov na piščančji farmi pri Starošincih, so bili plameni vidni že od daleč.

Med prvimi je bil na požaru poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Starošince David Žitnik.

»Ognjeni zublji so se že videli izven farme in je že bilo kar dosti farme v ognju. Ko smo prišli na požarišče, smo ugotovili, da bo potrebno poklicati tudi ostala društva in smo tako regijski center prosili za pomoč,« nam je povedal Žitnik.

Delavec zaprl plinsko pipo, da ne bi prišlo do eksplozije

Kmalu je požar pomagalo gasiti vseh osem društev iz Gasilske zveze Kidričevo. Hlev je bil sicer prazen, a nevarnost je povzročal priključek na plinsko omrežje v neposredni bližini požara.

»Najprej je treba te stvari izklopiti, da ne pride do kakšne eksplozije ali kaj podobnega, in delavec, ki je tu zaposlen, je zaprl varnostno pipo, mi gasilci pa smo potem tudi elektriko izklopili,« razlaga Žitnik.

Gasilci so bili na delu vso noč

Na delu je bilo kar 75 gasilcev s petnajstimi gasilskimi vozili. Požar jim je uspelo pogasiti v zgodnjih jutranjih urah, požarna straža pa je pri hlevu ostala vse do zgodnjega dopoldneva.

Požar preprečil namestitev novih piščancev

Kmet iz bližnje Zgornje Hajdine, ki upravlja s hlevom, ta je sicer v lasti Perutnine Ptuj, nam je v telefonskem pogovoru povedal, da so v zadnjih dneh pripravljali vse potrebno za začetek nove vzreje.

Uhlevitev je bila načrtovana prav danes, zato so hlev tudi ogrevali, da bi dosegli primerno temperaturo za majhne piščance.

Zagori, ko hlev najbolj ogrevajo. So razlog plinski gorilniki?

Gasilci iz Starošincev in okolice so sicer že večkrat gasili požare na piščančjih farmah. Najpogosteje je zagorelo le nekaj dni pred novo uhlevitvijo.

»Prišlo je vedno pred uhlevitvijo, ko je objekt najbolj toplotno ogrevan in verjetno so ti plinski gorilniki, ne vemo pa, tega jaz ne morem rečti,« pravi poveljnik gasilcev iz Starošincev.

Iz Perutnine Ptuj nam danes ni uspelo dobiti odziva glede zadnjega požara. V Starošincih je bila tokrat sicer tudi policija, ki preiskuje natančen vzrok za požar. Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za 150.000 evrov škode.

Starejše novice