Vir: Instagram
Še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev.

Skupina Slovenska obramba straža že nekaj dni buri duhove. Uvodnim objavam na družbenih omrežjih sta sledila še intervjuja, zaradi katerih je Policijska uprava Ljubljana sklicala novinarsko konferenco. Ne prvo na to temo.

Tomislav Omejec, direktor ljubljanske policijske uprave, je poudaril, da še vedno ugotavljajo elemente kaznivih dejanj. In če še vedno niso dobili prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev, pa jim je uspelo ugotoviti identiteto nekaterih članov omenjene skupine.

Omejec je za njene člane dejal, da predstavljajo varnostno tveganje in da s svojim izgledom negativno vplivajo na občutek varnosti. In opozoril, da širjenje lažnih informacij in spodbujanje sovraštva ne bosta brez posledic.

Kot ljubljanski župan Zoran Janković prejšnji teden je tudi Omejec poudaril, da je Ljubljana relativno varno mesto, v katerem se kriminaliteta ne povečuje. Tudi on je postregel s podatkom da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli osem odstotkov manj kot leto poprej.

Razkril je še, da so identiteto nekaterih članov Slovenske obrambne straže ugotovili s pomočjo občanov, nekatere pa so identificirali kar na kraju. Izdala jih je namreč njihova uniformirana podoba; ta je bila tudi povod za identifikacijo, saj, kot rečeno, pri mimoidočih vzbuja nelagodje.

Po Omejčevih besedah gre za mlajše osebe, povečini v tretjem desetletju življenja, med katerimi so tudi takšne, ki so jih v preteklosti že obravnavali. Konkretne povezave z navijaškimi skupinami je zanikal, je pa dejal, da gre za »operativno zanimive osebe«.

Te v Ljubljani niso dobrodošle, je prejšnji teden poudaril ljubljanski župan Janković in dodal, da nihče nima pravice, da mimo uradnih organov izvaja svojo.

Policisti opozarjajo, da lahko tako imenovane »vaške straže« ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje.

»Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih »vaških straž« zavedati tudi nevarnosti početja.

V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic,« so pred časom sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarji (1)

Sergej 22 (ni preverjeno)

Aha oni so varnostno tveganje
Ilegalci pa bazam
Če ta vlada ni izdajalec SLOVENSKEGA NARODA IN ZELMJE

Starejše novice