Slika je simbolična.
Na Ptujskem jezeru je nedavno poginilo večje število rečnih galebov. Vzrok je ptičja gripa.

Pred le nekaj dnevi, 15. maja, so mimoidoči opazili večje število poginulih rečnih galebov na otoku na Ptujskem jezeru. 

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj so s pomočjo čolna prepeljali približno štirideset poginulih ptic do brežine jezera, kjer jih je prevzel higienik veterinarsko higienske službe. 

Kmalu so ugotovili, da gre za ptičjo gripo ali visoko patogeno aviarno influenco.

Našli več kot dvesto poginulih ptic

Iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa so zdaj sporočili, da so skupno na Ptujskem jezeru našli več kot dvesto poginjenih galebov in čiger. Pri vseh je bila ugotovljena aviarna influenca ali ptičja gripa. 

Bolezen se lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginulimi pticami ali njihovimi izločki, zato morajo biti sprehajalci še posebno previdni. 

Sprehajalci naj se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice in jih ne krmijo. V primeru, da sprehajalci opazijo poginjene ptice, naj to sporočijo na intervencijo številko 112. 

V veljavi priporočila za celo Slovenijo 

Za zmanjševanje tveganja za prenos virusa na perutnino pa ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo. 

Rejce perutnine in ptic v ujetništvo tako prosijo, da če opazijo katerega od naslednjih znakov, takoj obvestijo svojega veterinarja. 

Znaki, na katere morate biti pozorni, so: 

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot dvajset odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega in pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki;
  • lahko se pojavijo tudi živčne motnje, kot so tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Starejše novice