Mariborsko okrožno sodišče je zaključilo dokazni postopek zoper Sedina Šišića, obtoženega umora podjetnika Dragana Graovaca iz Zgornjega Dupleka. Zaključne besede in izrek sodbe sta napovedani za 10. junij.

Sojenje za umor podjetnika iz Zgornjega Dupleka gre h koncu. Obtoženemu Sedinu Šišiću, državljanu Bosne in Hercegovine, ki v Sloveniji še ni bil obsojen, ima pa zaradi tatvin in nasilništva v matični že obsežno kartoteko, zaradi umora na zahrbten in grozljiv način iz koristoljubja grozi najmanj 25 let zapora.

Osmega septembra lani.

33-letni državljan Bosne in Hercegovine, Sedin Šišić, v delavnici stanovanjske hiše v Zgornjem Dupleku napade 64-letnega Dragana Graovaca. Najprej ga udari v obraz, nato pa s topim predmetom po glavi. Žrtev obleži na tleh, napadalec ga večkrat udari z lesenim polenom, zaradi česar Graovac umre na kraju. 

Scenarij iz obtožnice se proti koncu sojenja zdi vse bolj verjeten.

»Do zdaj izvedeni postopek je v bistvu samo potrdil tezo tožilstva, to je, da gre za kaznivo dejanje umora, po našem mnenju na grozovit, zahrbten način in iz koristoljubnosti,« je po koncu obravnave povedal višji državni tožilec Darko Simonič.

Z več kot meter dolgim deblom mu je zdrobil lobanjo

Kot zadnja priča je bila na mariborskem sodišču danes zaslišana uslužbenka Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Potrdila je, da krvavi madeži na vetrovki obtoženega Šišića ustrezajo DNK-ju pokojnega 64-letnika. 

Videli pa smo lahko tudi predmet, s katerim je bil umorjen pokojnik. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za manjše leseno poleno, se je izkazalo, da gre za deblo, dolgo približno meter in dvajset centimetrov.

Način, v katerem zagrabi takšno poleno in žrtvi zdrobi lobanjo, je po mnenju tožilca Simoniča absolutno grozljiv način.

Sodnica zavrnila predloge odvetnika Kaca

Čeprav je Šišićev odvetnik vztrajal pri dodatnih dokaznih predlogih, denimo pri rekonstrukciji poti obtoženega kritičnega dne in storitve kaznivega dejanja na kraju samem, je sodnica vse predloge zavrnila, saj da ti ne bi prispevali k dodatni razjasnitvi dogodka.

»Nikakor nisem razočaran, na sodišču je, da odloča o dokaznih predlogih,« je po obravnavi povedal odvetnik obtoženega Andrej Kac

»Mislim, da je dejansko stanje razčiščeno v dovoljšnji meri, da sodišče lahko odloči, in zato je tudi tožilstvo nasprotovalo dokaznim predlogom obrambe in mislim, da jih je sodišče upravičeno zavrnilo,« je dodal tožilec Simonič. 

Šišić krivde še naprej ne priznava

34-letni Šišić vse do danes, krivde po obtožnici, še ni priznal.

»V tej fazi postopka se obtoženi več ne more pogajati s sodiščem, dejstvo pa je, da obtoženi krivde ne priznava in pri tem bo verjetno ostalo,« nam je na vprašanje, ali njegov klient razmišlja o priznanju, odgovoril odvetnik Kac.

Z današnjo obravnavo se je zaključil dokazni postopek, 10. junija bodo sledile le še zaključne besede in izrek kazni.

»Pričakujemo obsodilno sodbo, tako kot so dokazi izvedeni, glede na to, da so bili vsi dokazni predlogi obrambe zavrnjeni pričakujemo 10. junija še zaključno besedo in potem obsodilno sodbo,« je povedal odvetnik pooblaščenca oškodovancev Jože Oberstar.

Tožilstvo pa medtem, kot je že večkrat poudarilo – vztraja pri tem, da mora Šišić za svoja dejanja odgovarjati z najmanj 25 leti zapora.

Tožilstvo pa medtem, kot je že večkrat poudarilo – vztraja pri tem, da mora Šišić za svoja dejanja odgovarjati z najmanj 25 leti zapora.

Starejše novice