Slika je simbolična.
Mariborski policisti pozivajo: »Ne nasedajte lažnim SMS in elektronskim sporočilom.«

Policisti Policijske uprave Maribor so v preteklosti že večkrat opozarjali na različne zlorabe spletnega bančništva, plačilnih in kreditnih kartic ter zlorab mobilnega sistema za plačevanje. Žal kljub temu še vedno redno beležijo primere zlorab. 

Nazadnje so tak primer obravnavali včeraj, ko je bilo oškodovanki z vpisom bančnih podatkov  preko povezave, prejete po SMS sporočilu, odtujenih dobrih 700 evrov. 

Oškodovanci storilcem posredujejo osebne podatke

V večini primerov ugotavljamo, da k oškodovanju prispevajo oškodovanci sami, saj niso dobro seznanjeni z nevarnostmi, ki jih prinašajo tovrstni plačilni sistemi, k oškodovanju pa prispevajo tudi s svojim vedenjem. 

Občani so namreč pogosto oškodovani, ko sami storilcem posredujejo vse potrebne podatke, potrebne za odtujitev denarja. 

Žrtve se pogosto tudi ne seznanjajo z varnostnimi opozorili bank, ki jih prejemajo.

Storilci se pogosto izdajajo za banke

V sporočilih se storilci pogosto izdajajo za banke ali druge zunanje institucije. Pri tem prejemnike  lažnih sporočil pogosto vodijo na lažne spletne strani. Tako se na primer skrivajo za pretvezo, da je kreditna kartica blokirana ali da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov. 

Od prejemnikov zahtevajo obvezno potrditev ali aktivacijo z vnosom osebnih in kartičnih podatkov.

Tako pridobljene podatke lahko storilci kasneje zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil, predvsem na tujih spletnih straneh, v breme žrtvinega bančnega računa ali plačilne kartice.

Policisti opozarjajo, da banke od svojih uporabnikov ne bodo zahtevale, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronske pošte ali SMS-sporočil.

»Uporabnike pozivamo, da so pozorni na tovrstna lažna (phishing) sporočila in na njih ne odgovarjajo, ne klikajo na povezavo iz teh sporočil in ne vnašajo svojih osebnih podatkov,« sporočajo. 

Pri obisku svoje spletne banke naj bodo uporabniki pozorni in redno berejo opozorila, ki jim jih banke pošiljajo o morebitnih aktualnih zlorabah.

Več o vrstah prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo lahko preberete na spletni strani policije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice