Slika je simbolična.
Mariborski policisti poročajo o dogajanju v preteklem dnevu.

Mariborski operativno komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes prejel 226 klicev, med temi 111 interventnih oziroma takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije.

V opisanem času smo obravnavali tudi:

  • 18 kaznivih dejanja,
  • 18 prometnih nesreč I. kategorije,
  • eno prometno nesrečo II. kategorije, v kateri se je ena oseba lahko telesno poškodovala,
  • sedem primerov povoženja divjadi in
  • 11 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega pet v zasebnem prostoru.
Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Osebo je pogovor po telefonu drago stal  

Včeraj, okrog 12. ure, je na Policijsko postajo Maribor I prišla 34-letna oseba ter povedala, da je po telefonu prejela klic neznanega moškega, s katerim sta se pogovarjala o kriptovalutah. 

Pogovor se je nato nadaljeval preko spleta, kjer je neznani storilec s podatki oškodovane osebe ustvaril račun, preko katerega se je povezal z bančnimi podatki oškodovane osebe ter na tako goljufiv način z računa odtujil okoli 25.000 evrov denarja. 

Policisti v tej zvezi zbirajo obvestila.

Kako se zavarovati pred tovrstnimi prevarami?

Policisti opozarjamo, da se občani ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine. Gre lahko tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo.

Prav tako naj na računalnik ali telefon ne nameščajo programov za oddaljen dostop, nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom, nikomur ne dovolijo dostopa do spletne banke.

»Ob morebitnem oškodovanju svetujemo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko,« svetujejo policisti. 

Starejše novice