Družina Lah, trije odrasli invalidi in nadvse priden najstnik, po sanaciji strehe spet na suhem, a zgodba ni niti blizu srečnega konca.

V vasici Gornji Ključarovci, nedaleč od Ormoža, živi skromna štiričlanska družina Lah. Njihov dom je 111 let stara, nekoč mogočna kmečka hiša, povezana z gospodarskimi objekti.

56-letna Matilda skupaj z možem, 65-letnim Jožetom, 31-letno hčerko Viktorijo in njenim 14-letnim sinkom Tonijem živi v slabih pogojih, a verjame v lepšo prihodnost.

Marsičesa nimajo, a pravijo, da vsaj lačni niso, saj si sami pridelajo praktično vse, kar potrebujejo. Imajo nekaj živine, krav in pujsov ter veliko perutnine. Obiskovalce pa pozdravlja kuža Reno.

A povsem drugače je na področju zdravja

Obiskovalce sprejmejo z odprtimi rokami. Iz njih izvira nekakšna posebna toplina, ki greje skoraj kot stara peč na drva, ki tudi širi toplino po celotnem prostoru.

»Pri nas nikoli ni mrzlo, saj vsi trije bolehamo in potrebujemo toploto. Veliko kurimo, saj imamo lasten gozd in si drva sami pridelamo. Tudi lačni nismo, saj si pridelamo skoraj vse, kar potrebujemo. Zamrzovalne skrinje so polne mesa in tudi zelenjave, vse iz našega hleva oziroma vrta,« razlaga Matilda, zelo zgovorna in brez dlake na jeziku pa sta tudi Jožef in Viktorija.

Matilda nam razloži, kako težko življenje je imela. Vseskozi je na domačiji, kjer je tudi rojena, po očetovi smrti je morala izplačati dve polsestri, saj bi v nasprotnem ostali še brez tega, kar imajo.

Sama ne dobi nobene pokojnine ali podpore, ker ji zaradi zemlje ne pripada, tudi ko zaprosi za enkratno pomoč, ji rečejo, da naj gre delati, ker da ima roke. Mož Jože pa prejema 340 evrov invalidske pokojnine. Vrsto let je bil zaposlen v Tovarni sladkorja Ormož, ko pa se je tovarna zaprla, je ostal brez službe, vmes je padel z jablane, ko je obiral jabolka in si zlomil tri vretenca.

Pol leta je bil priklenjen na posteljo, pozneje pa se nikoli ni vrnil v staro kondicijo. Res je hodil h kmetom v okolici pomagati, a kašnega težjega dela ni mogel opravljati.

Doma je tudi priden, saj skrbi za živino, skupaj pripravita tudi drva za kurjavo in sploh se trudijo, da imajo hrano in drugo najnujnejše.

Matilda pogosto peče kruh v domači krušni peči, imajo polne skrinje mesa, tudi mleka ne manjka, smetane, domačih jajc ...

Namesto, da bi jim pomagali, so želeli odvzeti osmošolca Tomija

Pred dobrim mesecem so dobili novo streho, tako da jim vsaj ne zateka ob vsakem deževju, pred nekaj več kot enim letom pa so jim uredili tudi kopalnico, za katero so morali prodati zemljo in mladinsko sobo.

S to potezo, so se rešili pritiskov, da bi jim odvzeli otroka, pravijo.

»To, da se je vse dobro končalo, smo hvaležni predvsem Rdečemu križu in županu občine Sveti Tomaž Mirku Cvetku, ki so nam v veliki meri pomagali, zlasti pri nujni sanaciji strehe, gradnji kopalnice in sobe za fanta. Če njih ne bi bilo, bi se zgodba najbrž odvijala še bolj žalostno,« nam ob obisku v njihovem skromnem, a prijaznem domu, zaupa Matilda.

Sedaj, kot pravijo Lahovi, je tudi sodišče ugotovilo, da je soseda k njim neupravičeno pošiljala socialne delavce, policijo in celo kriminaliste, katerim naj bi lagala, kako fanta doma pretepajo, pa tudi, da nima kaj obleči in jesti in podobno.

Tudi šola se je zavzela zanj, da je ostal pri svojih najdražjih. Fant je tudi več kot soliden učenec, ki po osnovni šoli namerava obiskovati zdravstveno šolo, rad bi našel tudi dobro službo, da bi lahko pomagal tudi svojim najbližjim.

Veseli bi bili, če bi lahko zamenjali okna

Kljub vsemu Lahovi ne tarnajo, saj so vajeni skromnosti in težkega življenja, prizadene pa jih krivica, kot je poskus, da bi jim vzeli pridnega fanta Tomija.

Tudi, ko niso imeli kopalnice fant nikoli ni bil zanemarjen ali umazan, pravijo, lani pa so dobili kopalnico, ob tem so za fanta uredili posebno sobo.

»Prodala sem njivo, a mi ni žal, samo da je fantu lepše. Že od leta 2018 so nam začeli urejati kopalnico preko centra za socialno delo, a naredili niso veliko in smo potem morali sami, s pomočjo Rdečega križa in župana oziroma občine, ki je poskrbela za pohištvo v vnukovi sobi,« nam je dejala Matilda in dodala, da so sedaj dobili novo streho in jim več ne bo zatekalo.

Uspelo jim je pridobiti 9000 evrov iz Eko sklada, za les pa so poskrbeli sami iz svojega gozda in so zdaj vsaj na suhem.

Čeprav ne zahtevajo in ne prosijo ničesar, bi bilo veseli, če bi lahko zamenjali okna, mogoče uredili centralno ogrevanje, prepleskali stene, posegli tudi po zunanjosti hiše ..., a kako, ko pa imajo tako skromne prihodke, s katerimi mnogi ne bi mogli niti preživeti vse dni v mesecu.

Dva telička za sveto birmo

Ker to soboto Tomija čaka sveta birma, drugih sredstev pa nimajo, so se Lahovi odločili za ekstremno potezo. Prodali so dva telička, da bodo sina oziroma vnuka, ki jim pomeni vse na svetu, primerno oblekli in pripravili za omenjeni sveti zakrament.

Starejše novice