S priznanjem za najboljšo strelko zaključnega pokalnega turnirja (foto: arhiv Minee Kolenko).
Ženski rokometni klub Ptuj se lahko še drugo sezono zapored pohvali z najboljšo strelko državnega prvenstva. Minea Kolenko rešeta mreže nasprotnic, a ob uspehih na prvo mesto postavlja študij.

Tudi v ženskem rokometnem prvenstvu so se boji že preveseli v končnico. Ptujčanke, ki so pred dnevi zaigrale na zaključnem pokalnem turnirju, se bodo v prihodnjih tednih borile za peto mesto.

Ženski rokometni klub Ptuj je v rednem delu državnega prvenstva zasedel sedmo mesto, si s tem zagotovil obstanek med najboljšimi slovenskimi klubi, v četrtfinalu pa je bila na dveh tekmah boljša drugouvrščena Ajdovščina.

Ptujske rokometašice se bodo v družbi Zagorja, Velenja in Litije borile za peto mesto, močan adut kluba iz mesta ob Dravi pa bo Minea Kolenko

S kar 182 goli daleč najuspešnejša strelka rednega dela državnega prvenstva - prva zasledovalka Petra Kramar iz novomeške Krke je bila natančna 115-krat - je spregovorila za Ptujinfo.

Ciljajo na peto mesto

»Na začetku sezone smo si zadali prvotni cilj, da ostanemo v ligi, kar nam je tudi uspelo. Drugi cilj, ki smo si ga v ekipi postavile sedaj, je osvojiti peto mesto državnega prvenstva. 

Mislim, da je to dosegljivo, ob naših dobrih predstavah s tem ne bi smelo biti težav,« je Minea uvodoma spregovorila o pričakovanjih v zaključku letošnjega državnega prvenstva.

Peto mesto bi bilo potrditev uspešne sezone, v kateri so varovanke trenerja Mateja Bračiča nase opozorile že z uvrstitvijo na pokalni turnir najboljše četverice, ki ga v začetku aprila gostil prav ptujski klub.

V ormoški dvorani Hardek so se 27. pokalne lovorike veselile igralke Krima, ki so se jim v polfinalu zoperstavile prav Ptujčanke. 

Ljubljančanke, ki spadajo med najboljše evropske ekipe, niso dovolile presenečenja, pa čeprav jim je naša sogovornica zabila kar 16 golov. Da, prav ste prebrali, 16! 

To ni bilo prvič v letošnji sezoni. Šestnajst golov je namreč dosegla tudi na ligaški tekmi s serijskimi prvakinjami slovenskega rokometa.

V domači dvorani je želela medaljo

Ptujska zasedba je nato v veliki želji pregorela v spopadu za tretje mesto. Bronasta medalja je po zmagi z izidom 31:28 pripadla rokometašicam Zelene doline iz Žalca.

»Že uvrstitev na zaključni turnir četverice je bil za naš klub izjemen dosežek. Prvič smo se uvrstili v polfinale pokalnega tekmovanja, menim, da povsem zasluženo. 

Naredile smo velik napredek v zgodovini našega kluba,« se pokalnega uspeha spominja najboljša strelka zaključnega turnirja.

V praktično domačem Ormožu je imela dodatno motivacijo, saj je pred leti v dvorani Hardek pričela rokometno kariero. Tudi zato po porazu na tekmi za tretje mesto ni skrivala razočaranja:

»Želja je bila velika, tako s strani igralk kot kluba. Kot gostiteljice turnirja smo imele veliko željo po dokazovanju in tudi medalji. Razočaranja nismo skrivale, čeprav smo dale vse od sebe. Na koncu nam žal ni uspelo, zato je bilo prisotno tudi razočaranje.«

Že drugo leto kraljuje v državnem prvenstvu

»Veliko klubov se pred tekmami s Ptujem pripravlja name. To pokažejo tudi na tekmah, ko me pokrivajo tesneje. Moj cilj je, da dam vselej vse od sebe in skušam najbolje pomagati svoji ekipi,« pristavi Minea.

Kot že zapisano, je konkurenco s 182 doseženimi goli v rednem delu državnega prvenstva pustila daleč za svojim hrbtom. 

S tem je ponovila uspeh iz prejšnje sezone, ko je naziv najboljše strelke lige osvojila s 154 uspešnimi meti. Lani je bilo precej tesneje, v aktualni sezoni je storila še korak naprej:

»To je potrditev dobrega dela, pa tudi nekakšna motivacija zame in celoten klub. Poudariti moram, da tega naziva ne bi mogla doseči brez soigralk in dobrega dela kluba. To je dokaz, da vsi v klubu delamo dobro.«

Izbirala med rokometom in nogometom

»Moj vzornik je že od nekdaj Ivano Balić, hrvaški rokometaš, ki je pravtako igral na položaju srednjega zunanjega igralca. 

Vedno je bil moj vzornik in idol, po katerem sem se zgledovala,« razkriva dvajsetletnica, ki kot svoje najmočnejše orožje izpostavlja strel iz izteka oziroma razdalje.

Dekle iz Cvetkovcev danes priznava, da se je pred leti odločila pravilno, ko je, namesto nogometnega igrišča, raje izbrala parket v kultni dvorani Hardek. Ta slovi po bučni podpori navijačev:

»Rokomet je v Ormožu in okolici šport številka ena. V mlajših letih sem kolebala med dvema športoma, med rokometom in nogometom. Kasneje sem se odločila za rokomet, za kar mi danes ni žal.«

V klubsko zgodbo vpeti tudi starši igralk

»Ženski rokometni klub Ptuj sponzorira nekaj podjetij, za kar smo jim vsi v klubu izredno hvaležni. Velik delež k delovanju kluba pa prispevajo starši, tako glede prevozov kot tudi organizacije. Tako je bilo tudi pri zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja. 

Večina dela igralk temelji na prostovoljstvu. To je dokaz, da je želja po igranju veliko večja, kot pa če bi bili v igri drugi faktorji,« izpostavlja sogovornica, ki ptujske barve brani od sezone 2015/16.

V najstarejše slovensko mesto se je preselila iz vrst matičnega Jeruzalema Ormoža, sedem let kasneje pa priznava, da je klub postal del njene družine in vsakdana.

Tudi zato z zanimanjem spremlja delo v mlajših klubskih selekcijah, v katerih na Ptuju skrbijo za nadaljnji razvoj ženskega rokometa:

»Klub dela tudi z mlajšimi selekcijami. Prizadevamo si, da imamo kakovosten podmladek, da bo ženski rokomet na Ptuju obstal tudi v prihodnosti. Zavedamo se, da v naših koncih ni veliko ženskih sredin, zato je eden od naših ciljev, da vzgojimo veliko podmladka.«

Študij ima prednost pred reprezentanco

»Naprej me žene dobra kemija v klubu, skupno sodelovanje je na visoki ravni, tudi delamo odlično. Dobro se razumemo in mislim, da to odtehta vse,« odgovarja na vprašanje, zakaj kljub ponudbam ostaja na Ptuju. 

Priznava namreč, da so po lanskoletni uspešni sezoni na njen naslov prišla vabila tako domačih kot tudi tujih klubov. Ob dobri kemiji v ptujski ekipi na njeno odločitev vpliva tudi šolanje.

Nekdanja dijakinja Gimnazije Ormož obiskuje Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru, študij razrednega pouka pa je dobil prednost tudi pred člansko reprezentanco Slovenije:

»Dobila sem že precej povabil v reprezentanco, vendar smo prišli do dogovora, da je šola za zdaj na prvem mestu.

Najprej želim dokončati študij razrednega pouka, nato pa se bom udeleževala tudi reprezentančnih akcij. Resda pri zvezi še vedno poskušajo z vabili, vendar ne pridemo do dogovora.«

Ne premami je niti domače evropsko prvenstvo

»Poskušali so me prepričati tudi z nastopom na domačem evropskem prvenstvu. Vseeno pa mislim, da bom ostala pri odločitvi, da najprej dokončam šolo, kasneje pa se bom bolj resno posvetila karieri,« poudarja prleška športnica.

Pravi, da ima pri dvajsetih letih še vedno dovolj časa za rokomet in vrhunske dosežke v tem športu in dodaja, da z dokončanjem študija razmišlja tudi o življenju po koncu rokometne kariere.

»Najprej je na vrsti šolo, da si zagotovim ustrezno izobrazbo. Kasneje se lahko poglobim v rokometno kariero in se morda dokažem tudi v reprezentanci.

Želela bi se izkazati tudi v tujini. Imam to željo, a se v tujini nameravam preizkusiti v prihodnosti,« še dodaja dvakratna najboljša strelka slovenske lige.

Organizacija evropskega prvenstva je velika čast

Manj kot 200 dni je še do evropskega prvenstva, ki ga bo gostila prav Slovenija. Tudi Minea Kolenko priznava, da je organizacija tega turnirja novo priznanje za naš rokomet:

»To, da smo gostitelji evropskega prvenstva, je zagotovo dokaz, da se prepoznavnost ženskega rokometa širi in vzpenja. 

S tem želimo dokazati, da je veliko več deklet, ki se ukvarjajo z rokometom in slovenski ženski rokomet spada med svetovno elito. Lahko si štejemo le v čast, da smo organizator tako velikega dogodka.«

Slovenska reprezentanca bo ravno v tem tednu odigrala zadnji tekmi v pokalu EHF Euro, obakrat bodo nasproti stale Črnogorke. Del slovenske ekipe je tudi Tajda Tripković, vratarka ptujskega kluba.

Prvi slovensko-črnogorski dvoboj je včeraj v Areni Stožice dobila gostujoča zasedba.

Starejše novice