Prav letos je za ptujski muzej posebno leto. Obeležujejo kar štiri desetletja ateljeja za tekstil.

Prav letos Pokrajinski muzej Ptuj Ormož obeležuje 40. obletnico ustanovitve prve restavratorsko - konservatorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji. 

To pomembno prelomnico bodo obeležili z različnimi dogodki. 

»Z različnimi dogodki bomo predstavili vzroke in pobude za ustanovitev ateljeja za tekstil, njegovo zgodovino in številne odmevne dosežke, prav tako bomo obiskovalcem približali različne ikonografske zgodbe, ki jih razkrivajo upodobitve na tapiserijah,« je za Ptujinfo povedal direktor muzeja Aleksander Lorenčič

Pokukali boste lahko v ozadje tkanja

Zasnovali bodo tudi razstavo, ki bo didaktična. Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja bo naslov razstave, s katero se bo muzej poklonil tapiserijam. 

Skozi didaktično razstavo bodo prikazali veščine mojstrov in mojstric tkanja, obiskovalci bodo lahko med razstavo aktivno sodelovali, skozi zabavno udeležbo pa bodo spoznali nastanek tapiserij, uporabo različnih materialov in še kaj. 

»V projekt bomo vključili tudi pedagoški program oziroma andragoški program z naslovom V preplet niti vtkane zgodbe. Na ta način želimo Ptujčanom in Ptujčankam ter širše približati muzej in pokazati strokovno delo v muzeju,« je še povedal direktor muzeja. 

Starejše novice