Foto: Črtomir Goznik
Slovensko-avstrijski projekt Cesta gradov povezuje 37 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev in obrambnih utrdb. V sklopu projekta »Potepanja po Cesti Gradov« z e-avtomobilom so jih projektni partnerji obiskali.

Potepanje po »Cesti gradov« s pomočjo e-mobilnosti

V sklopu »Potepanja po Cesti Gradov« z e-avtomobilom je vsak projektni partner obiskal gradove v svoji državi, pri čemer so svojo pot in gradove tudi fotografirali. Slovenska in avstrijska ekipa sta se srečali na posebnem dogodku v Bad Radkersburgu.

V Sloveniji so v poletnih mesecih obiskali devet gradov in dvorcev:

Dvorec Rakičan, grad Grad, grad Lendava, grad Murska Sobota na področju Pomurja in Ptujski grad, grad Velika Nedelja, grad Ormož, grad Negova in grad Slovenska Bistrica iz Podravja.

Foto: Črtomir Goznik

Pot mimo 37 gradov

Čezmejna »Cesta gradov« povezuje štiri projektne partnerje ter 37 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev in obrambnih utrdb. Projekt je finančno podprt s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilna slovenska partnerja projekta sta Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj.

Foto: Črtomir Goznik

»Povezovanje in promocija izjemnih srednjeveških tematskih vsebin sta najbolj pomembni točki sodelovanja, saj so nekateri gradovi v zelo dobrem stanju, drugi pa še potrebujejo kakšno pomembno investicijo in nadgradnjo obstoječe ponudbe,« pravijo o namenu projekta.

Foto: Črtomir Goznik

Združevanje dvorcev in gradov ne glede na državno mejo

Območje med Avstrijo in Slovenijo zaznamuje eno najvišjih števil obrambnih utrdb v vsej Evropi. Za zagotovitev nadaljnjega uspeha in ohranjanja te posebne kulturne dediščine so po mnenju podpornikov projekta potrebne nove strategije in ukrepi ter združevanje dvorcev in gradov ne glede na državno mejo - in ravno to so prizadevanja projekta.

Foto: Črtomir Goznik

Predsednik združenja Ceste gradov mag. Andreas Bardenau projekt opisuje takole :»Cesta Gradov je čudovita čezmejna pot, ki je eno od najpomembnejših evropskih območij z največ gradovi in dvorci. Dobro ohranjene stavbe se danes uporabljajo kot izletniške destinacije, muzeji ali prireditveni prostori. Te rezidence so kot dragoceni kulturni dragulji, ki vsako leto navdušujejo številne obiskovalce. Namen je ohranitev teh zgodovinskih krajev, da bi dragoceno turistično, kulturno in izobraževalno ponudbo trajnostno prenašali na vse generacije.«

Foto: Črtomir Goznik
Foto: Črtomir Goznik

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice