Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ni presenečenje, da Ptuj skriva mnogo skrivnosti. Arhivisti z vsakim obiskom ugotovijo kaj novega - a odkritje tega dokumenta je razkrilo pomembno dejstvo.

Ptuj nosi v sebi bogato zgodovino, ki se bere kot neskončno razprta knjiga, polna skrivnosti, ki čakajo, da se razkrijejo. Med pomembnejšimi stavbami so gotovo Ptujski grad, katerega debeli zidovi so varovali mnoga pomembna imena, pa okrogli stolp, kjer je danes galerija, Prešernova ulica je polna stavb - vsaka s svojo pomembno zgodbo.

Nikakor pa se ne moremo sprehoditi mimo Mestnega gledališča Ptuj, ta nas pozdravlja v samem središču jedra. Do nedavnega pa nismo vedeli, da imamo celo najstarejše - gledališče namreč. 

Dejan Zadravec je arhivist v Zgodovinskem arhivu na Ptuju. V sklopu svojega dela arhivisti obiskujejo tudi arhive po tujini. V sklopu takega obiska dunajskega arhiva je Zadravec naletel na nekaj posebno zanimivih dokumentov.

Zadravec je sicer raziskoval vojaški invalidski dom - tudi posebno zanimivost Ptuja, s katero se ne more pohvaliti prav vsako mesto. V bistvu je šlo za edini tak primer na območju trenutne Slovenije. 

Pa gremo k bistvu ...

A Zadravec je takrat naletel na dokument, ki je zaenkrat prva znana pisna omemba ptujskega gledališča. In kaj je pri tem pomembno? 

Nova ugotovitev je, da je Mestno gledališče Ptuj celo najstarejše v Sloveniji. Do nedavnega je veljalo, da Filmsko gledališče Idrija velja za najstarejšo ohranjeno gledališko stavbo na Slovenskem. A kot vse kaže, da je Ptuj nov prevzemnik te titule. Nastanek idrijskega gledališča po njihovih navedbah sega v leto 1770, ptujsko gledališče, pa je bilo, glede na novoodkrite dokumente, omenjeno že leta 1753. 

In kako je arhivist do podatka prišel? Kot že omenjeno je raziskoval vojaški invalidski dom. Ta je bil ustanovljen 1751. Nad tem domom je bdela dunajska inštitucija poimenovana vojaška invalidska komisija. Iz tega razloga so dokumenti hranjeni na Dunaju, Zadravec je naletel na te dokumente v fondu te komisije. 

Sicer je pri zgodbi posebno zanimivo tudi to, da se je vojaški invalidski dom na Ptuju ustanovil, ko je mesto obiskala vladarica Marija Terezija. Opazila je, da je Ptuj v gospodarsko precej slabem stanju.

Od tega je izšla ideja, da na Ptuju ustanovi tak dom, kjer bodo vojaki vodili mesto. In so - vse od leta 1751. Prav ta invalidski dom, katerega del so bili vojaki v pokoju, je za nekaj let prevzel mestno oblast in s tem vsa odločanja vezana na mesto.

Naj se preseli v prazno gledališče ... 

In kako se je govor o gledališču znašel med vojaki, ki so vodili mesto? Z dokumentov, ki jih je našel arhivist, je razvidno, da je bilo gledališče takrat prazno. In prav to je prva znana pisna omemba ptujskega gledališča. Pisalo je namreč, da je Altes Komödienhaus - kot bi rekli gledališču - prazno. 

Na svojih sejah je namreč bil podan predlog, da bi kaplana preselili v prostore gledališča, ki je v tistem trenutku bilo prazno. Hišo, ker je kaplan živel, so namreč želeli porušiti, s tem pa so mu moral najti novo bivališče. Tako so prišli na idejo, da bi delček gledališča preuredili v stanovanje za kaplana. 

Ta predlog je bil podan leta 1753 in je s tem postal najstarejša znana omemba ptujskega gledališča. 

Glede na to, da je gledališče v imenu nosilo besedo 'altes', pa je moč sklepati tudi, da je ptujsko gledališče na tisti točki obstajalo že mnogo prej, zaenkrat še le nismo naleteli na starejše dokumente, ki bi ga omenjali. Zaenkrat sicer ni znano, zakaj je bilo gledališče takrat prazno. 

Sicer pa tudi lokacija sovpada s trenutnim gledališčem. Če to ni bilo na popolnoma enakem mestu, kot je zdaj, pa je bilo zamaknjeno le za nekaj metrov.

Zadravec je odkril, da je bila ta stavba, ki se omenja kot gledališče, na območju pri cerkvi - kot danes. Zadravec sicer že leta raziskuje ptujske hiše, njihovo zgodovino. Je mnenja, da skorajda ni možne druge lokacije, kjer bi to gledališče, ki se davno omenja, stalo. Tako verjame, da gre za prav to stavbo, kjer je gledališče danes.

Starejše novice