S sirom, solato, dvema pleskavicama ali ... tünko! Prlek burger ste izbrali za najboljši burger na Ptuju in v okolici. To je zgodba Katje in Mirana.

Hamburger lahko pripravimo na sto različnih načinov in prav zato skoraj ni človeka, ki ne bi imel svojega najljubšega. Lahko služijo kot malica, kosilo ali večerja, čisto vsak pa si jih lahko prilagodi svojemu okusu. In kje pripravijo najboljše? 

Bralci Ptujinfo ste izbrali - najboljše burgerje spečeta Miran in Katja Šuen, ki od leta 2016 vodita zgodbo Prlek burgerja. In zakaj 'Prlek'?

»Ker sem Prlek,« z nasmeškom odgovori Miran. 

Želja po svojem je vedno obstajala ... 

Katja se pošali, da je v kuhinjo kioska prišla izza šivalnega stroja. Sama se - do zgodbe z burgerji - ni ukvarjala z gostinstvom.

Miranova zgodba je nekoliko drugačna. Že v študentskih letih je opravljal dela kuharja v raznih restavracijah - od pic do burgerjev, izučil se je v znanih mariborskih restavracijah. 

Tako je želja po tem, da gre na svoje, zmeraj obstajala. In kdaj je prišlo do odločitve? 

Na morju. Tam ga je prijatelj opozoril na kiosk, ki je bil naprodaj. Opremljen s kuhinjo je stal in čakal na odkup nekoga, ki bo v njem začel svojo zgodbo.

»Dve noči ni spal, potem je padla odločitev,« z nasmeškom pove Katja. 

Po ogledu kioska je bilo jasno - to bo njuna skupna zgodba. 

Najprej dve službi, počasi je posel rasel

Miran in Katja se spominjata začetkov, ko je Miran delal dve službi - najprej v mariborski restavraciji, nato v kiosku, kjer je gradil svojo zgodbo. Še danes delata oba, Katja pove, da je hitro poprijela za delo in tako se je šivalni stroj začel prašiti. 

Kiosk Prlek burger je v Markovcih, v industrijski coni, čisto ob glavni cesti in tako ga je nemogoče zgrešiti. Veliko mimoidočih tako pritegne tudi lokacija, saj je ta prikladna in praktična za tiste, ki se peljejo mimo. 

Trudita se, da so sestavine lokalne. Tako na primer vso zelenjavo jemljeta od lokalnih kmetov, pridelovalcev zelenjave. Pomembna je tudi svežina vseh sestavin, poudarja Miran, in čistoča. 

Kaj najraje naročimo? 

Na tem področju še vedno ostajamo zvesti klasiki. Miran pove, da ljudje najraje naročijo 'cheeseburger', burger s sirom. Obožujejo tudi mehiškega in prleškega. 

In prav prleški je Miranov in Katjin najljubši, takega namreč ne dobite nikjer drugje. Sestavine so prleške, zveste okolju, kjer strežeta. Tako boste v prleškem našli tünko, bučno olje, zaseko, čebulo, pleskavico. 

»Je drugačen, domač, to je nekaj, kar smo prinesli od korenin, s Prlekije. Pri nas je pač tünka, zobl, lük,« razloži Miran. 

Lačni lahko pridete na burger vsak dan, le v nedeljo in praznike si Katja in Miran spočijeta.

Obnovljena kuhinja, solarne celice, manjka le še kak zaposleni več 

Nedavno sta kuhinjo obnovila, žar sta potrebovala večji, saj prejšnji pač ni bil dovolj velik za vse lačne želodčke. Investirali so tudi v solarne celice, tako pa so postali še bolj 'zeleni'. 

Vizija zakoncev pa je preprosta. »Delati dobro še naprej,« pove Katja. 

Kot pa je trenutno stanje v gostinstvu, pa tudi Katja in Miran potrdita, da iščeta dobre kuharje, nekoga, ki mu je to v veselje, ki bi ju pomagal razbremeniti.

Starejše novice