Foto: Art Stays
Napis FREE ALL že več mesecev krasi grič Ptujskega gradu. A kaj sploh pomeni?

Mimo napisa FREE ALL, ki krasi grič Ptujskega gradu ste se najbrž že večkrat zapeljali ali sprehodili, velike črke so jasno vidne že od daleč. Kdo pa za napisom stoji? Kaj pomeni?

Za Ptujinfo ga je pojasnil Jernej Forbici, predstavnik Kulturno umetniškega društva Art Stays. 

To smo izvedeli ...

Za delom stojita v Berlinu živeči italijanski umetnik Costantino Ciervo in festival Art Stays, kot producent. Ciervo se je sicer rodil v Neaplju, živi in dela pa v Berlinu. Je eden najpomembnejših pionirjev interaktivnih video instalacij in skulptur. 

Sicer je študiral ekonomijo in politične vede na Univerzi za ekonomijo in trgovino v Neaplju ter filozofijo in umetnostno zgodovino na Tehnični univerzi v Berlinu.

Leta 1993 je sodeloval na Beneškem bienalu v Benetkah. Bil je nominiran za 11. nagrado Marler Video Art Prize, Marl, in za nagrado Käthe-Kollwitz, Akademie der Künste, Berlin. Od leta 2009 je član združenja Deutscher Künstlerbund. 

Svoboda je proces, ki se uresničuje v sodelovanju 

FREE ALL lahko ima v dobesednem prevodu več pomenov. V tem primeru delo nagovarja vprašanje svobode in identitete. 

Napis je bil postavljen letos, a gre za nerealiziran projekt iz leta 2013. Kljub temu je še zmeraj zelo aktualen tudi v luči današnjih razmer po svetu.

»Je svoboda proces, ki se uresničuje v sodelovanju. Rad bi dodal, da je kapitalizem po mojem mnenju popolno zanikanje svobode, saj sta v njegovem vitalnem motorju dva strukturna in zgodovinsko pogojena dejavnika, ki vodita k izključevanju večine.

Na eni strani imamo delitev, ponavljam, zgodovinsko pogojeno, ločitev med delom in kapitalom in s tem izključitev delovne sile iz upravljanja naložb in prisvajanja ustvarjenega bogastva; na drugi strani imamo problem tendenčnega padanja stopnje dobička, ki sili sistem k nenehnemu povečevanju produktivnosti in s tem k vse večji prisvojitvi življenja kot proizvodnega procesa s posledično izgubo ustvarjalnega prostega časa, torej tistega prostega časa, ki bi služil aktivnemu sodelovanju v procesih političnega, kulturnega in gospodarskega življenja družbe. 

Razumemo, da v takšnih razmerah ni bistvene demokracije in da je tako opevana svoboda svoboda peščice, torej pomanjkanje emancipacije. Da bi to razumeli, lahko preprosto rečemo, da je velika razlika med svobodo bogataša in brezdelneža. Svoboda ima veliko več opraviti s količino kot s kakovostjo,« je umetnik dejal v nedavnem intervjuju za revijo Espoarte. 

In zakaj prav na Ptujskem gradu? 

Razlogov za izbiro lokacije je več. Koncept umetnika je zahteval, da je napis oziroma sporočilo vidno od daleč. 

V njegovem delu je namreč zelo pomembno sodelovanje gledalca. 

»Mnogi se bodo spraševali, kaj to pomeni! Tisti, ki dobro poznajo angleščino, se bodo vprašali: FREE ALL česa ... osvoboditi vsakega, osvoboditi vse? Brezplačno za vse in kaj? Toda ali ni to značilnost umetnosti, da se razlikuje od sloganov in propagandnih plakatov? Umetnost ne poenostavlja.

V tem primeru je sodelovanje v tem, da ta monumentalni napis vidi vsakdo in da se morda kdo po premisleku sprašuje, kaj bi lahko pomenil. Tu se začne participativno oblikovanje projekta FREE ALL: razmišljanje, spraševanje,« je umetnik dejal za Espoarte

Drugi razlog pa je tudi večletno sodelovanje s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož, katerega vodstvo je odprto do vključevanja sodobnih umetniških projektov, je za Ptujinfo dejal Forbici. 

Delo Cierva je čakalo deset let, v prihodnosti bodo uresničevali tudi druge nerealizirane projekte

Delo FREE ALL je le prvo od nerealiziranih projektov, katere bodo v prihodnosti skušali uresničiti na Ptuju. Ob 20. obletnici festivala Art Stays so si zadali tudi nove cilje in eden od teh je, da bodo vsako leto skušali realizirati vsaj en še nerealiziran projekt izbranega umetnika. 

Veliko projektov ostane v predalih. Razlogi za tem so različni - politični, birokratski, finančni. 

»Veliko let izkušenj in pozicija Art Staysa, kot največjega tovrstnega projekta v Sloveniji, nam daje več možnosti in večjo verjetnost realizacije tovrstnih projektov. Delo Costantina Cierva je čakalo deset let, sedaj stoji in sporoča.

Potekajo pa tudi dogovori, da na Ptuju dobi stalno lokacijo,« zaključi Forbici. 

Komentarji (4)

Mičan (ni preverjeno)

Umaknite strašilo !!

občinski svetnik (ni preverjeno)

zadaj stoji moj kurec

David2022 (ni preverjeno)

Identitete ?! Kaj spet ne zmore kdo sprejet da poznamo 2 različna spola v vrsti Homo Sapiens ?

Stanko (ni preverjeno)

Čudno da ni kriv Janša!!

Starejše novice