Barbara Jurgec je dekle iz Zavrča s cerebralno paralizo 5. stopnje. Zdaj so se ji naposled uresničile sanje - domače Haloze bo lahko obiskovala pogosteje.

V mesecu decembru 2022 je slovensko vinsko kraljestvo začelo dobrodelno akcijo, kjer zbirajo sredstva za nabavo urejenega in prilagojenega avtomobila. Ima cerebralno paralizo 5. stopnje. 

Cerebralna paraliza je sicer nevrološka motnja, ki prizadene gibanje in mišični tonus, posledica pa so tudi poškodbe možganov. Posamezniki s cerebralno paralizo lahko imajo različne težave, od blažjih pa do hudih, odvisno od obsega in lokacije poškodbe možganov. 

Glavni simptomi pa so nezmožnost nadzorovanja mišic in težave s koordinacijo gibov. Prav zato je Barbara potrebovala posebni avtomobil. 

»V njej je nekaj posebnega. Želimo ji omogočiti da se bo lahko čim pogosteje varno vračala v Haloze, k svoji družini. Starši žal niso sposobni zagotoviti dovolj sredstev za primerno vozilo, zato smo pričeli s tem dobrodelnim dogodkom,« je ob začetku zbiranja dejal Tilen Sedlak, vinar, ki ga poznamo pod znamko S Vino.

Tako je vinsko kraljestvo, na pobudo Sedlaka, organiziralo dogodek, ki je potekal v gostišču Pri Veseliču v Zavrču. 

»Barbara je radovedno pokukala na svet, tako kot mi vsi. Njena iskrivost in želja po živeti je tako močna, kot v vsakem izmed nas. Tako kot vsi mi, ne potrebuje usmiljenja, potrebuje le občutje, da je sprejeta, takšna kot je. To je želja prav vsakega posameznika, ki hodi po tej zemlji. 

Biti sprejet, takšen kot je. Med njo in nami je pa ena velika razlika. Nam je omogočeno, da sami razpolagamo in izbiramo ter kreiramo svoje poti, njej to ni dano. Pomagajmo ji in omogočimo, da bo tudi njej kakšna pot lažja, da bo lahko izbirala večkrat objem svoje družine na svojem domu, v Zavrču,« je takrat o Barbari zapisal Sedlak. 

Barbara, srečno vožnjo! 

Zbrali so čez 15 tisočakov, z denarjem pa so kupili prilagojenega Citroena Berlinga. Sredstva so zbirali šest mesecev, pomagalo pa je veliko ljudi. 

Ob vseh donatorjih je sodelovalo tudi Turistično društvo Zavrč in pa ptujski Rdeči križ. 

Starejše novice