Na mariborskem letališču bi morali danes pristati trije čarterski leti iz Italije in v mesto ob Dravi pripeljati tuje turiste. A je sedaj postalo jasno, da je povezava med Italijo in Mariborom zaradi slabega zanimanja prekinjena.

Dogajanje na mariborskem letališču bi moralo to poletje po nekaj letih znova popestriti čarterski poleti. 

Agencija Slovenia Guide je v marcu napovedala vzpostavitev tedenskih čarterskih letov, ki bi bili namenjeni predvsem prihodu italijanskih turistov, a so želeli pri tem karte ponuditi tudi turistom iz Slovenije.

Kot pa je za Mariborinfo sedaj pojasnil vodja projekta in direktor podjetja BMG turistične storitve Božidar Dokl, sicer tudi solastnik podjetja Hiša Daril, so čarterske lete iz Italije zaradi slabega zanimanja odpovedali.

Maribor zamenjali z ukrajinskim Mariupolom

Vodja projekta Božidar Dokl razlaga, da so se za odpoved letov iz in v Italijo odločili zaradi premalo prodanih letov, k čemu je po njegovem mnenju botrovala epidemija koronavirusa in tudi vojna v Ukrajini.

»Kaj je glavni razlog, je težko odgovoriti, saj ni enoznačnega odgovora. Je pa eden od razlogov gotovo še vedno koronavirus, saj so v Italiji zaradi covida še vedno zelo prestrašeni. Druga zgodba, ki je vplivala na odpoved, pa je tudi vojna v Ukrajini,« meni Dokl.

Tako dodaja, da so prejeli veliko klicev zaskrbljenih Italijanov, ki so pomotoma Maribor zamenjali za Mariupol. »Tako so spraševali: 'Kaj je to neka vojna v Mariboru?' Mi pa smo jim razlagali, da to ni Mariupol, ampak Maribor,« dodaja Dokl. 

S čarterji bodo znova poskusili naslednje leto

Velika težava, ki jo vidi Dokl, pa je tudi v premajhnem vlaganju v promocijo in sam turizem. »Na primer Španija in Turčija kot države nenormalno veliko vlagata v promocijo na ciljnih trgih. Slovenija v tem obziru skoraj ne obstaja,« meni Dokl.

Pri tem pa še dodaja, da tudi, če je Slovenska turistična organizacija nekaj sredstev vložila v promocijo čarterskih letov, pa Dokl meni, da vseeno premalo. »Zaradi tega se ne moremo kosati z drugimi destinacijami. Tako turisti ob obiskih agencij na Slovenijo sploh ne pomislijo,« je jasen Dokl.

A kljub temu jih trenutni poraz ni potrl, zaradi česar Dokl napoveduje, da bodo s čarterskimi leti znova poskusili prihodnje leto.

»Nismo obupali, to zadevo smo za zdaj dali na 'pavzo' in se pripravljamo na naslednje leto,« zaključuje Dokl in pravi, da se mora za večjo promocijo Slovenije ter Maribora nekaj spremeniti tako na ravni države kot same regije.

Najcenejšo karto predvidevali za Bolzano

Mariborsko letališče, drugo največje letališče v državi, je čarterske lete, gre za lete, ki jih letalska družba ne ponuja ves čas, temveč samo v določenem obdobju ali terminu, nazadnje gostilo poleti leta 2016, ko je iz Maribora v Grčijo letel prevoznik Aegean z letali A320.

Agencija Slovenia Guide pa je sedaj želela ponuditi povezavo še povezavo z Italijo. Tako je predvidela tri čarterske destinacije, in sicer italijanski Bolzano na severu države, toskansko Piso in Neapelj na jugu Italije. 

Povratna vozovnica z vključeno 15-kilogramsko oddano in osemkilogramsko kabinsko prtljago za Bolzano bi naj stala 259 evrov, za Piso 289, za Neapelj pa 359 evrov.

Starejše novice