Stara, zdaj že porušena, vežica.
Na rogozniškem pokopališču so se naposled začeli uresničevati načrti za novo, sodobno vežico. Dela pa že ovirajo tudi visoke cene gradbenih materialov.

Mestna občina Ptuj se je odločila za rekonstrukcijo že obstoječe vežice na novem rogozniškem pokopališču. Javne službe Ptuj so takrat zaradi pogrebne dejavnosti podale smernice, občina pa je pristopila k izbiri projektanta. 

V predlogu proračuna za leto 2022 so za rekonstrukcijo vežice namenili en milijon evrov, na občini pa so takrat upali, da bodo dobili ponudbe v okviru teh zagotovljenih sredstev. 

Izvajalec del je M. Z. Gradbeništvo s Ptuja, projektno podjetje je Sokpro iz Gorišnice, odgovorna vodja projekta je Polona Menzinger, nadzornica del pa Petra Žiher Sok, sicer solastnica in direktorica podjetje Sokpro.

Pri tem se je Marti Tušek, ptujski mestni svetnici iz vrst DeSUS porodilo vprašanje - mar gre za navzkrižje interesov? Tušek je mnenja, da bi morali nadzornika del nemudoma zamenjati. 

Občina je svetnici odgovorila, da v tem primeru ne prihaja do navzkrižja interesov, saj gradbeni zakon ne navaja, da nadzornik gradnje ne bi smel biti projektant istega projekta. 

»Projektant bi hkrati lahko seveda bil tudi izvajalec gradnje objekta, ki ga je sam sprojektiral. Mestna občina Ptuj je v postopku pridobivanja ponudb tako pozvala tudi projektanta, da lahko poda svojo ponudbo za izvedbo strokovnega nadzora.

Prejeta ponudba je bila cenovno najcenejša in kot taka, edina prava izbira v postopku javnega naročanja,« so pojasnili na ptujski občini. 

Pri tem pa je občina izpostavila še prednost tega, da je nadzornik tudi projektant istega podjetja. Dosledno lahko spremlja napredek in spremembe med gradnjo ter se v primeru nujnih odločitev posvetuje s sodelavci projektanti, ki lahko podajo ustrezne rešitve. 

A dela se izvajajo prepočasi ... 

Tušek pa je izrazila tudi skrb nad tem, da se dela izvajajo prepočasi. 

»Z ozirom na dejansko stanje na gradbišču ta rok ne bo dosežen,« je prepričana svetnica. Rok za dokončanje del je sicer letošnji september. 

Na občini so potrdili, da izvajalec z deli res nekoliko zamuja, a je ta obljubil, da bodo dela dokončana v pogodbenem roku. To bo zagotovil z ustrezno prilagoditvijo ostalih gradbenih aktivnosti. 

Cene gradbenih materialov navzgor, bo tudi vežica stala več kot milijon?

Cene gradbenih materialov rastejo v višave, pri tem pa se poraja vprašanje, ali bo tudi vežica na koncu stala še več. 

Na Mestni občini Ptuj so potrdili, da so najavo zahtevka za dvig pogodbene cene zaradi zvišanje cen gradbenih materialov že dobili, a konkretnega zahtevka še ne. 

»Tega bomo, ko ali če ga prejmemo preučili in skladno z vsemi zakonskimi možnostmi tudi reagirali. V skladu z obligacijskim zakonikom je tudi izvajalec upravičen do povišanja cene zaradi izrednih razmer na trgu,« dodaja občina. 

Dodatno so pojasnili tudi, da je razlika spremembe cene do deset odstotkov riziko izvajalca, kar je nad to vrednostjo, pa razliko prevzame naročnik oziroma investitor, torej v tem primeru ptujska občina. 

To pomeni, da če so se cene gradbenih materialov zvišale za več kot deset odstotkov, bi to lahko krila občina. 

Celotna investicija sicer znaša 881.614,82 evrov brez davka na dodano vrednost. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice