Slika je simbolična.
Ptujska občina je na razpis za sofinanciranja prijavila prenovo zunanje osvetlitve treh turističnih znamenitosti. Na novo želijo označiti še nekatere stavbe in postaviti interaktivni turistični tabli ter tako izboljšati privlačnost turistične ponudbe.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v lanskem decembru objavilo 'javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah'. Na razpis je prispelo 91 vlog.

Vlogo je oddala tudi Mestna občina Ptuj, trenutno je v fazi pregleda vsebinske ustreznosti. 

Naziv prijavljenega projekta ptujske občine je 'Trajnostno preoblikovanje javne turistične infrastrukture v turistični destinaciji Ptuj'. Kakšni so njihovi načrti? 

Projekt obsega prenovo zunanje osvetlitve treh turističnih znamenitosti

Kot je razvidno iz dokumenta investicijskega projekta, je predmet projekta prenova zunanje osvetlitve treh turističnih znamenitosti: Ptujskega gradu, Mestnega stolpa in Miheličeve galerije.

Hkrati projekt obsega označitev turističnih privlačnosti in znamenitosti.

»Potrebno je prenoviti zunanjo osvetlitev Ptujskega gradu, Mestnega stolpa in Miheličeve galerije, ki je sedaj neustrezna ter okoljsko nesprejemljiva,« so zapisali: »S prenovo se bo izboljšala nočna vizualna podoba objektov, zmanjšala poraba električne energije in pomembno se bo zmanjšalo svetlobno onesnaženje okolja.«

»Za usmeritev obiskovalcev do turističnih znamenitosti manjkajo usmerjevalne table«

Na občini navajajo, da bo z ustrezno označitvijo turističnih privlačnosti in znamenitosti s klasičnimi in digitalnimi/interaktivnimi označevalnimi tablami izboljšana funkcionalnost, privlačnost ter kakovost turistične ponudbe. 

»Označitev turističnih znamenitosti je sedaj neenotna, zastarela ali mestoma manjka,« so zapisali. 

Za orientacijo turistov in drugih obiskovalcev do turističnih znamenitosti manjkajo usmerjevalne table oziroma kažipoti. Trenutno so postavljeni kažipoti le na treh lokacijah. 

Dodajajo, da je problematična zastarela in neustrezna označitev pomembnih turističnih točk, kot so kulturni spomeniki.

Predvidene lokacije usmerjevalnih tabel so:

  • Terme Ptuj (pri razcepu na koncu Termalnega Parka, usmeritev na nabrežje Drave)
  • Prešernova ulica (križišče Prešernova in Cankarjeva ulica)
  • Sončni park (ob prehodu za pešce, nasproti poti na grad)
  • Mestni trg (pri skulpturi mesta)
  • Minoritski trg/Vodnikova ulica (prek sodišča)
  • Mestna tržnica/Slomškova ulica
  • Vinarski trg (pri parkirišču pred kletjo)
  • Parkirišče pod Ptujskim gradom

Na dveh ključnih turističnih lokacijah bosta vzpostavljeni digitalni interaktivni tabli s turističnimi vsebinami, ki ju sedaj na Ptuju še ni, kar za vodilno turistično destinacijo Ptuj pomeni razvojni manko in vpliva na izkušnje turistov. 

Razvili bi tudi dva nova turistična produkta

Občina naj bi z Zavodom za turizem Ptuj, poleg vlaganj v javno turistično infrastrukturo razvila in upravljala tudi dva nova turistična produkta – »Vinsko popotovanje po mestu tisočletne vinske kulture« in »Prebudi kurenta v sebi«. 

Ta bosta predvidoma obiskovalcem na voljo vsaj šest mesecev na leto in oblikovana v petzvezdično doživetje. 

Vrednost investicijskega projekta znaša malo več kot dvesto tisočakov, od tega bo Mestna občina Ptuj zagotovila 80 tisoč evrov lastnih sredstev. 

Starejše novice