Poslanec Levice je danes na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovil pisno poslansko pobudo o ohranitvi stare usnjarne na Ptuju.

Staro usnjarno ob Dravi namerava občina rušiti še to poletje, kar je pri občankah in občanih sprožilo precejšen negativni odziv.

Odprto pismo, v katerem so županjo Nuško Gajšek prosili za odstop od te namere, ni doseglo svojega namena: načrti za rušenje ostajajo nespremenjeni, saj je Mestna občina Ptuj kot lastnica stavbe že pridobila kulturnovarstveno soglasje ministrstva za kulturo.

Zato je poslanec Levice Boštjan Koražija na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovil pobudo za ohranitev in smiselno prenovo stare usnjarne.

Glavni razlog za pobudo ohranitev kulturne dediščine

Kot glavni razlog ohranitve pobudniki navajajo predvsem velik pomen kulturne dediščine same stavbe. Ta je vpisana v register nepremične kulturne dediščine in razglašena za slovensko kulturno dediščino ter ima po besedah pobudnikov izjemen kulturnozgodovinski pomen.

Foto: Igor Sapac

V Levici nasprotujejo »devastaciji stavbne kulturne dediščine« in se sprašujejo, kaj so vzroki za odločitev občine za rušenje stare usnjarne.

Bojijo se, da bo na parceli porušene stavbe zrasla nova zasebna investicija.

Mnenja o varnosti usnjarne različna

Občina odločitev o rušenju utemeljuje na podlagi ocene strokovnjakov gradbene stroke, ki pravijo, da uporaba objekta ni varna in sanacija ne bi bila stroškovno smiselna

A iz Levice so sporočili, da je analiza gradbenega stanja pokazala, da stanje stavbe ni posebno zaskrbljujoče in da jo je mogoče v celoti sanirati z razmeroma preprostimi metodami.

»Dejstvo je, da je stara usnjarna brez posebnih poškodb prestala oba lanska potresa z epicentroma nedaleč stran na Hrvaškem, kar dokazuje, da je statično dovolj stabilna. Prisotnost soli v ometih stare usnjarne je mogoče sanirati s sodobnimi sanacijskimi postopki,« so zapisali.

Pisna pobuda se zavzema za preklic kulturnovarstvenega soglasja za rušenje ter za ohranitev in smiselno prenovo stare usnjarne, ki bo služila v javno dobro in v korist lokalne in širše skupnosti. 

»Na Ptuju, ki velja za eno najodličnejših zgodovinskih mest v Sloveniji, ne bi smeli dovoliti uničenja ene redkih ohranjenih starodavnih usnjarn v tem delu Evrope. V Levici pogrešamo proaktivno delovanje spomeniškega varstva, predvsem pa ne moremo razumeti ministrstva za kulturo, ki je predlogu za rušenje spomeniško zaščitenega objekta dalo kulturnovarstveno soglasje,« so še zapisali.

Končna odločitev v roke strokovnjakom?

Poslanska pobuda vsebuje tudi predlog za pridobitev strokovnega mnenja Interdisciplinarnega inštituta Univerze v Ljubljani za trajnostno varstvo dediščine za primer stare usnjarne Ptuj.

Prav tako se pobuda zavzema za uvedbo takojšnjega popolnega moratorija na novogradnje v zaščitenih mestnih jedrih in v območjih zavarovane kulturne krajine, vse dokler niso sprejeti ustrezni strokovni in pravni okvirji, ki učinkovito omogočajo varovanje in ohranitev kulturne dediščine.

Nazadnje je Koražija mnenja, da pristojni nimajo posluha za lokalno skupnost in jo je zato treba aktivno vključevati v procese odločanja skupaj z vso zainteresirano javnostjo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice