Med kmeti vlada veliko nezadovoljstva, saj je letina buč naravnost katastrofalna. Kako bo to vplivalo na cene bučnega olja?

Bučno olje zaradi številnih zdravilnih učinkov nosi naziv 'studenec mladosti', uporabljamo ga za pripravo solat in številnih drugih jedi, najbolj pa je poznano v Pomurju in na Štajerskem.

Na ravnicah Pomurja in na Štajerskem bi v tem obdobju morale že rasti buče, s katerimi kmetje pridelujejo bučna semena in bučno olje.

Kmete, ki pridelujejo buče so po letošnjih obilnih poplavah povečini pričakala prazna polja, saj velika večina bučnih semen ni vzklila, kar bo močno vplivalo tudi na cene bučnega olja.

Med vzroki tudi neugodne vremenske razmere

Med kmeti vlada veliko nezadovoljstvo, saj bodo letošnje leto pri oljnih in bučnih izdelkih velike škode.

Kot je za Sobotainfo pojasnil Boštjan Ferenčak, specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, je vzrokov za slabo letino več.

»Eden izmed vzrokov so neugodne vremenske razmere. Drugi vzrok pa je, ker je Evropska unija prepovedala en fungicid, s katerim se je tretiralo seme. Preparat, ki je dovoljen sedaj deluje preslabo v takšnih ekstemno neugodnih razmerah,« je pojasnil Ferenčak.

Nekatere površine se bodo na novo presejale, na drugih nova kultura

»Problem je najbolj Rustikal. Tam, kjer je bilo posejano seme Gleisdorf, so rezultati večinoma zadovoljivi, razen tam, kjer so semena dodatno uničile tudi poplave,« je pojasnil.

Pridelek bo vsepovsod nižji: »Tam, kjer je vzklila vsaj polovica semena, se je pustilo, bo pa seveda nižji pridelek. Na določenih delih, kjer je bilo recimo med deset in 30 odstotkov, pa se je ali ponovno presejalo s semeni, ali pa se je posejala kakšna druga kultura.«

V jeseni je pričakovati dvig cen za izdelke iz buče in bučnih semen

Ferenčak je za Sobotainfo pojasnil, da je problem z bučami širši. S težavami se soočajo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

»V jeseni bo na vseh omenjenih območjih bistveno manjši pridelek, posledično pa lahko pričakujemo glede na ponudbo in povpraševanje tudi dvig cene, razen če bi se čudežno pojavila neka večja količina semena,« je pojasnil.

Kako visoke bi lahko bile cene?

Ferenčak je pojasnil, da so predvidene cene sedaj zgolj špekulacije: »Ne vemo, kakšen bo pridelek, dejansko ni nekih osnov, na katerih bi lahko napovedali cene.«

»Ponudba bo bistveno manjša od povpraševanja, je pa normalno, da se bo cena dvignila,« je dodal.

Vpliv na vrednost in količino bučnega olja bo »nenormalno velik«

O dvigu cen bučnega semena in bučnega olja smo povprašali tudi Franca Küčana s Kmetije Küčan.

Kot je za Sobotainfo pojasnil v telefonskem pogovoru, bo vpliv na vrednost in količino bučnega olja nenormalno velik.

Po ocenah Küčana je v Avstriji vprašljivih 4000 hektarjev, v Sloveniji pa 1400 hektarjev zemlje.

Bučno olje bo postalo za potrošnike »prava poslastica«, cena olja čez 20 evrov na liter

Kot je povedal, je za slabo letino krivo ogromno dejavnikov: »Krivo je to, da je seme, ki smo ga kupili iz RWA Avstrija in njene družbe v Sloveniji zaščiteno samo z enim fungicidom

»Nekako se bomo priborili. Ne bomo jemali velikih količin ali dodatnih povpraševanj, svoje stranke pa bomo poskušali založiti do naslednjega leta. Je pa res, da bo šla cena bučnega olja sigurno čez 20 evrov na liter. Bučno olje bo za potrošnike prava poslastica, ker bo drago,« je povedal.

»Z zadrugami se že pripravljamo na tožbo zaradi semen. Kmetje bomo pravico iskali na sodišču,« je dodal

Bučno seme bo deležno najmanj 50-odstotne podražitve

Tudi s Kmetije Vitez iz Tešanovcev so za Sobotainfo pojasnili, da bo šla cena zagotovo gor, že semena bodo dražja za najmanj 50 odstotkov.

Stranke podražitev razumejo: »Cene bodo šle gor. Enim je to razumljivo, saj smo dvignili cene že med čason koronakrize, večinoma so bile stranke tolerantne

»Edini problem je, da na vidiku ni videti kakega pokritja stroškov, so dodali,« so dodali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice