Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
O ozelenjevanju Ptuja se je govorilo že večkrat. Tokrat je svetnica podala pobudo s konkretnimi predlogi.

Ozelenjevanje mest ima mnogo prednosti in pozitivnih vplivov na ljudi, okolje in živali. S tem se izboljša kakovost zraka, zmanjša se učinek toplotnega otoka, poveča se biotska raznovrstnost, izgled mesta postane lepši, dobro pa vpliva tudi na duševno zdravje ljudi. 

Metka Petek Uhan, ptujska mestna svetnica, sicer iz vrst Gibanja Svoboda, je podala predlog o ozelenitvi mesta. 

»Pomlad se bliža, zato je treba takoj, brez odlašanja, pristopiti k aktivnostim, da bi se čim več zasaditev izvedlo pravočasno v zgodnjem pomladnem času. Nato pa bi vsako nadaljnjo jesen in pomlad nadaljevali z dodatnimi zasaditvami, tudi na drugih lokacijah,« je zapisala. 

To so predlogi za ozelenitev 

Svetnica pa je podala več predlogov za ozelenitev mesta. Predlagala je, da bi izkoristili prostor pri knjižnici, kjer je na platoju že urejen prostor za posaditev drevesa. Tam bi ga zasadili, da bo možno sedeti v senci na že urejeni klopi na platoju. 

Želi tudi, da bi ozelenili betonski zid pri stopnicah cerkve svetega Jurija. Ta ozka ulica je bila že ozelenjena, ko pa je bil prejšnji zid zamenjan z betonskim, pa ni bilo poskrbljeno za ponovno zasaditev vzpenjalke. Predlaga, da bi zasadili na primer bršljan. 

Predlagala je tudi tri drevorede. Eden bi bil od peš mostu proti termam, nato od mestnega marka proti Ranci, pa ob potoku Grajena mimo gimnazije. 

»Drevesa za posaditev je treba izbrati v sodelovanju s strokovnjaki, da bodo usklajena s konkretnim prostorom, pri tem pa je treba misliti tudi na to, da bo čim več medovitih in da si bo na sprehodu s kakšnega drevesa možno privoščiti tudi kak njegov sadež,« je dodala. 

Za drevorede potrebna sredstva, manjši predlog bodo upoštevali 

Občina je odgovorila, da je bil na Mlinski v preteklem letu vzpostavljen in urejen urbani sadovnjak, kjer so zasajene stare sorte dreves. 

Dodali so še, da v okviru novoletne okrasitve vsako leto dobavijo več deset smrečic, ki jih kasneje tudi posadijo v naravo.

Tako so se na občini odločili, da bodo enostavni predlog upoštevati, torej posaditev pri knjižnici in ozelenitev zidu, za izvedbo drevoredov bodo morali pridobiti ustrezen projekt in soglasja, saj so za izvedbo potrebna večja sredstva. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice