Slika je simbolična.
Program mobilne metadonske enote je trajal pet let. V petih letih so pomagali številnim posameznikom skozi težko pot odvisnosti, kdo bo program financiral naprej?

Program mobilne metadonske enote je trajal pet let. Od leta 2017, ko se je ptujski zdravstveni dom, kot ena izmed dveh takih ustanov, prijavil na razpis in dobil sredstva. 

Takrat je zaživela metadonska mobilna enota, katere namen je povečanje dostopnosti programov substitucijskega zdravljenja, zmanjševanje regionalnih razlik in delo z obrobnimi skupinami prebivalstva. 

Cilj je bil, da se čim več uporabnikov prepovedanih drog vključi v substitucijske programe zdravljenja. S kombijem je zdravstveni dom opravljal terensko delo. V kombiju je pisarna in ambulantni del, ki je prilagojen za substitucijsko zdravljenje. 

V kombiju so izvajali številne aktivnosti, ne le zdravljenja. So tudi informirali in svetovali v zvezi s tveganimi vedenji, testirali za morebitne okužbe z virusi hepatitisa in virusa HIV, nudili zdravstveno pomoč pri intervencijah, oskrbi lažjih ran in poškodb uporabnika, svetovali so pri jemanju zdravil. 

Obenem so opravljali svetovanje in spremljanje uporabnikov v zdravstvene ustanove, priprave na hospitalno obravnavo, jih podpirali pri rehabilitaciji in reintegraciji v družbo, delali so tudi s svojci. 

S kombijem so pokrivali podravsko regijo v vseh oddaljenih krajih na področju upravne enote Ptuj.

Tako so s svojim delom pokrivali Ptuj, Hajdino, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Videm, Leskovec, Žetale, Dornavo, Gorišnico, Juršince, Cirkulane, Zavrč, Destrnik, Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Trnovsko vas.

Želja je bila tudi, da bi se projekt razširil še na Prekmurje. 

A financiranja s strani države je (zaenkrat) konec

Zdaj, po petih letih, je financiranja tega projekta s strani vlade konec, obdobje financiranja se je izteklo. 

Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, je na zadnjem kolegiju spodnjepodravskih županov predstavila težavo, s katero se pri projektu soočajo. S projektom bi želeli nadaljevati, tudi župani so se strinjali, da je projekt izjemnega pomena, a ostaja vprašanje, kdo bo zagotovil sredstva. 

»Kljub našim naporom, žal, ta trenutek, višjega financiranja nismo uspeli zagotoviti. Podpiramo napore Zdravstvenega doma Ptuj, da bi se zagotovila sredstva za nadaljnje delovanje v večjem obsegu,« je ministrstvo odgovorilo ptujskemu domu glede financiranja mobilne enote. 

Dodala je, da bi sredstva lahko morda s strani države ponovno pridobili tekom letošnjega ali naslednjega leta. Do tedaj pa je projekt brez financiranja. 

Ptujski zdravstveni dom bi do konca tega leta za financiranje mobilne enote potreboval 82.664 evrov, kar bi zneslo nekaj čez pet tisočakov na občino na leto. 

Med župani ni dvoma, da je projekt izjemnega pomena

»Čakale so me težke odločitve, ampak s pomočjo ekipe iz metadonske Ptuj smo jih skupaj začeli reševati. Odločili smo se tudi za mobilno enoto, saj živim slabih petdeset kilometrov stran. Ko sem dobila službo, se je zdelo brez mobilne enote nemogoče,« je delček izpovedi ptujske uporabnice metadonske mobilne enote. 

V času delovanja, torej v petih letih, so jim pomagali pri pridobitvi več kot petdeset pogodb o zaposlitvi, sedem od teh za nedoločen čas. 

»Brez mobilne enote ostanejo na cesti, na ulici in ne bodo imeli možnosti hoditi na terapije v zdravstveni dom,« dodajajo v zdravstvenem domu. 

Župani so se strinjali, da tak projekt mora ostati in delovali, a težava je s proračuni. Nekatere občine imajo te že sprejete, prav tako pa so poudarili, da je projekt nekaj, kar bi finančno moralo ostati na plečih države. 

Nuška Gajšek, županja Ptuja, je predlagala, da bi se projekt financiral iz presežka zavoda. Ptujski zdravstveni dom ima skoraj 790 tisočakov presežka, od koder bi lahko projekt financirali do pridobitve sredstev. 

Petek Uhan je odgovorila, da bodo presežek namenili za gradnjo Zdravstvenega doma Ptuj. To pomeni, da bodo v vsakem primeru župane morali prositi za dodatna sredstva, ali v primeru mobilne enote ali v primeru gradnje.

Pri tem direktorica poudarja tudi dejstvo, da za sofinanciranja občin ne zaprošajo redno. Razne nakupe, kot so na primer reševalna vozila, patronažna vozila, naprave, so kupovali iz presežkov zavoda. 

Predvsem Sebastian Toplak, župan Podlehnika, je izpostavil izjemni pomen mobilne enote za spodnjepodravske občine. Izpostavil je tudi, da pavšalna delitev med občine, torej med vse enaka cena, ne bo zdržala že zaradi razlik v proračunih. 

»Strinjamo se vsi in verjamem, da je ta program zelo pomemben. Me pa skrbi, kako smo lahko sprejeli, da bomo nekaj takega financirali, čeprav je to naloga države. Mislim, da s takšnim problemom se ne ukvarjajo v Ljubljani. Tam imajo to urejeno, ne rabijo mobilne enote, ne rabijo ničesar. Mi pa, ki smo nekje na vzhodu države, pa se moramo tudi s takšnimi stvarmi ukvarjati,« je izpostavil Anton Leskovar, župan občine Kidričevo. 

»Lani jeseni so nam na ministrstvu za zdravje dejali, češ, za Ptuj je to nadstandard, ta mobilna enota. Sem rekla, da to za Ptuj ne more biti nadstandard. V Ljubljani imajo raznorazne oblike služb, od klinik, do dnevnih centrov, do vseh oblik, na Ptuju nimamo tega nič,« je dejala strokovna sodelavka na projektu. 

S povedanim pa se je strinjala tudi Gajšek: »Smo očitno drugorazredni državljani in državljanke, kajti če si v Ljubljani imaš dostop do vsega, če si pa izven, pa je nadstandard, pa naj financirajo občine.« 

O dogovoru na seji sveta zavoda zdravstvenega doma glede financiranja iz presežka smo povprašali tudi direktorico doma, na odgovore pa še čakamo. 

Komentarji (1)

jukatan (ni preverjeno)

itak da je več kot preveč denarja tudi za tako stvar, le dati noče ministrstvo, ker si raje dajo v svoj žep to. ministrsko finančni narkomani pač.

Starejše novice